Volledig scherm
Wie al jonge plantjes in de tuin heeft gezet, doet er goed aan die af te dekken tegen nachtvorst. © Shutterstock

Pak de plantjes maar weer in, het gaat vriezen

Geen zomers colaatje op het balkon na het werk en ook geen tv's in de achtertuin als Ajax woensdag de tweede halve finale speelt in de Champions League: het blijft vandaag én de rest van de week wisselvallig en koud. En dat is niet alles. Vannacht is er in het binnenland en in het noorden zelfs kans op vorst.

Weerman Piet Paulusma ziet het allemaal somber in, zo schrijft hij op de website van Omroep Friesland. In de Friese weersvoorspelling van deze week wordt zelfs een Elfstedentocht-grapje gemaakt. Op sommige plaatsen in de provincie Friesland kan het vannacht volgens Paulusma  -4 of -5 graden worden. De temperatuur daalt zo sterk omdat er nauwelijks wind is, vertelt Piet.

Ook in de rest van Nederland kan het aan de grond gaan vriezen. Weerplaza meldt dat het in Nederland vandaag de hele dag wisselend bewolkt is. Er waait een matige tot krachtige noordwestenwind en vanmiddag is het zo’n 9 tot 11 graden. Vannacht zijn er brede opklaringen in het noorden en kan het in het binnenland licht vriezen. In het zuiden is meer bewolking en wordt het minder koud. Het is dus aan te raden de vorstgevoelige planten af te dekken of binnen te halen.

Koude weersomstandigheden als deze zagen we de afgelopen jaren niet in mei. Volgens Weerplaza moeten we daarvoor terug naar 2015. ,,Als de koele meidagen deze week voortduren, behoort het eerste deel van deze meimaand tot een van de koelste van de afgelopen dertig jaar. Het vormt in ieder geval een schril contrast met vorig jaar, toen begon de zomer al in mei. Deze week hebben we de winterjas nog vaak nodig”, zegt weervrouw Diana Woei. Het blijft naar verwachting de hele week wisselvallig, inclusief het weekend. 

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 1. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.