Overvolle stranden op negende tropische dag van het jaar

Update/videoMet een temperatuur van 30 graden in De Bilt is het vandaag officieel een tropische dag. De eerste van de maand augustus en de negende tropische dag van dit jaar. Velen zoeken verkoeling op de stranden aan de westkust. Die van onder meer Scheveningen, Kijkduin en Hoek van Holland zijn volgens de politie al helemaal volgelopen. Daarom wordt mensen aangeraden met de fiets of het openbaar vervoer te komen.

Weerplaza.nl on Twitter

De eerste landelijke tropische dag in deze maand is een feit. Zojuist is het 30 graden geworden bij het KNMI in De Bilt. Ook morgen en dinsdag wordt daar 30 graden gehaald; dat betekent de tweede landelijke #hittegolf van dit jaar: https://t.co/1qRJhaRi1q

Morgen en dinsdag worden volgens Weerplaza ook tropische dagen in een groot deel van het land verwacht. In het zuidoosten is daardoor morgen al sprake van een regionale hittegolf, nummer drie van dit jaar. Met een landelijke tropische dag op dinsdag, dus 30 graden in De Bilt, is de tweede landelijke hittegolf van dit jaar ook een feit. De kans op de landelijke hittegolf is nu meer dan 75%, aldus het weerbureau. Het KNMI heeft vanwege de hitte code geel afgegeven die tot en met dinsdagmiddag in het hele land van kracht is. 

Strandbezoekers zoeken verkoeling aan de westkust. De politie Den Haag liet rond het middaguur via Twitter al weten: ‘De parkeerplaatsen van de Haagse stranden Scheveningen en Kijkduin zijn al vol. De aan- en afvoerwegen staan vast. Wilt u toch naar het strand gaan en niet in de file staan, neemt u dan a.u.b. het openbaar vervoer.’

Ook in Zandvoort en Zeeland is het erg druk. De NS laat vanavond extra lang (tot 22.00 uur) treinen rijden tussen Haarlem en Zandvoort.

Lees door onder de tweet.

Politie OC Den Haag on Twitter

StrandInfo. De parkeerplaatsen van de Haagse Stranden, Scheveningen en Kijkduin, zijn al vol. De aan- en afvoerwegen staan vast. Wilt u toch naar het strand gaan en niet in de file staan, neemt u dan a.u.b. het Openbaar Vervoer. Bedankt voor uw medewerking. ^ML

Hitteplan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) heeft vanaf zaterdag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Vooral groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement, worden door het RIVM gewaarschuwd.

Zij moeten extra alert zijn op uitdroging en oververhitting. Het Nationaal Hitteplan geldt in principe tot en met woensdag.

Lees door onder de tweet.

RIVM on Twitter

De komende dagen wordt het erg warm. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan de hitte tot problemen leiden. Let daarom op de kwetsbare mensen in je omgeving. Zorg voor koelte, drink genoeg water en smeer je in. https://t.co/96XEU5vt29 #Hitteplan #hitte

Derde hittegolf

Het wordt de derde regionale hittegolf van dit jaar. De eerste hittegolf vond plaats van 22 juni tot en met 1 juli. In het Limburgse Arcen duurde de hittegolf in totaal tien dagen.

Eind juli hadden we ook in het midden van het land een officiële hittegolf in De Bilt. Van 22 tot en met 27 juli was in het oosten zelfs sprake van een superhittegolf. In Twente en in Hoogeveen duurde de superhittegolf nog een dag langer. 

40,7 graden

Tijdens deze periode werd de hoogste temperatuur ooit genoteerd. Op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden. Zulke hoge temperaturen worden niet meer verwacht, maar deze bijzondere zomer laat nog wel flink zijn tanden zien. 

Veel zonneschijn en weinig wind zorgen voor perfect strandweer.
Volledig scherm
Veel zonneschijn en weinig wind zorgen voor perfect strandweer. © ANP
  1. 1700 demonstranten tegen racisme op Stadhuisplein in Eindhoven: ‘Kom niet, het is vol’
    PREMIUM
    Update

    1700 demonstran­ten tegen racisme op Stadhuis­plein in Eindhoven: ‘Kom niet, het is vol’

    Zo'n 1700 mensen hebben vandaag op het Stadhuisplein in Eindhoven gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. De Black Lives Matter demonstratie duurde van 17.00 tot bijna 19.00 uur. De gemeente heeft vooraf bepaald dat er maximaal 700 demonstranten aanwezig mogen zijn op het plein. Rond 17.05 uur verstuurde de gemeente een tweet: ‘Het Stadhuisplein is vol. Kom niet naar het plein.’