Volledig scherm
De witte Mephisto Rainbow loopt niet alleen heerlijk, maar is ook ontzettend hip. © Instagram

'Ouderwetse' schoen voor aardrijkskundedocent weer hip

De Mephisto Rainbow kan weer uit de kast worden gehaald. Jarenlang was deze Franse schoen verbannen naar het land van aardrijkskundedocenten en zestigplussers. Maar dankzij Parijse hipsters is de schoen die iedereen past weer helemaal terug. Vooral bij de jeugd. 

Als zelfs buiten Amsterdam jongens in een glanzend trainingspak (Adidas), met een petje en tasje (Prada) in zwarte, leren Mephisto's lopen, dan kunnen we wel stellen: deze schoen mag weer gezien worden. Waar ze voorheen vooral door een trouwe klantenschare bij speciaalzaken werden gekocht, vinden nu ook jongeren het de moeite waard om een reisje voor naar een echte winkel te maken.

De Nederlandse Mephisto-man Stephan van de Ven ('ik moest wat schroom overwinnen, maar nu trek ik ze nooit meer uit') is blij met de hernieuwde aandacht voor de klassieker die vijftig jaar geleden werd ontworpen. ,,Het is echt een fantastische schoen. Elke trouwe drager zal dat beamen. Maar het leuke is dat jongeren daar eigenlijk nauwelijks naar kijken. Die vinden het gewoon een gave sneaker en willen daar best 199 euro voor betalen.''

Dat de schoen nu ook salonfähig is in Nederland is te danken aan Guillaume Schmidt, een van de eigenaren van de Amsterdamse sneakerwinkel Patta. Het viel hem op dat steeds meer jonge mensen in Mephisto's rond stapten en hij zag meteen de waarde ervan in. Maar dan wel op zíjn manier. ,,Mijn eerste herinnering aan Mephisto was die van mijn docenten die ze in mijn geboorteplaats droegen. Leraren, agenten, verpleegkundigen: ze droegen allemaal Mephisto. Het was een soort fascinatie voor me  ze hebben een specifieke esthetiek'', aldus Schmidt in zijn eigen blog.

En zo ging Schmidt een samenwerking aan met Mephisto. Op de donkerbruine/zwarte Rainbows die bij Patta te koop zijn, prijkt naast het labeltje van het Franse merk ook een labeltje van de Amsterdamse winkel. Exclusiever kan je het haast niet krijgen.

Volledig scherm
Een model van Patta draagt de speciale Rainbows van Mephisto. © Patta/Vincent van de Laan

Amsterdam Fashion Week

Quote

Het is net als die lelijke slippers die je van de zomer zag. Hou oubolliger hoe beter

Thijs Willekes, presentator De Modepolitie

Maar Patta is niet de enige die de waarde van de comfortabele schoen in ziet. Van de Ven stond te springen toen designerduo Schepers Bosman bij Mephisto Nederland aanklopte voor een afspraak. Of ze voor de Amsterdam Fashion Week wat schoenen konden krijgen. En geen kekke kleurtjes, maar gewoon: bruine of zwarte Rainbows.  

,,Het zijn gewoon heel mooie, ondergewaardeerde schoenen'', zeggen Anne (28) en Sanne (29) van Schepers Bosman in koor. ,,Iconisch en ambachtelijk gemaakt. Niks lijmen, maar alles is gestikt. Prachtig,'' vertelt Anne. Ze dragen zelf ook Mephisto's. Sanne: ,,Vooral ouderen wijzen ons op het suffe imago. Maar mensen onder de 25 vinden ze ontzettend mooi.'' Hun modellen liepen er ook op weg. ,,Die kenden Mephisto's al van de hippe plekken in Parijs. Dus zij waren blij dat ze hier op mochten lopen.'' 

Ook Thijs Willekes, bekend van het televisieprogramma de Modepolitie, heeft de loafers al gespot. ,,Ik zag jongeren in New York er al op lopen en nu is het ook in Nederland opgepikt.'' Echt 'hipster-schoeisel' aldus Willikes. ,,In mijn optiek is dit een trend die samengaat met de opa-horloge, baarden en pantalons.''

Zijn smaak is het niet: ,,Het is net als die lelijke slippers die je van de zomer zag. Hou oubolliger hoe beter. En dan ook met die witte sokken erin: normaal zouden we dat spuuglelijk vinden, en nu maken we er iets hips van.'' Toch ziet hij ook wel in waarom ze een comeback maken: ,,Die schoenen zijn supercomfortabel. Dat is wel weer een fijn pluspuntje waarom ze wel het overwegen waard zijn.''  

Uitverkoopbakken

Leuk, al die aandacht. Toch hopen ze bij Mephisto niet op het Birkenstock-effect, waarbij die Duitse sandalen nu in de uitverkoopbakken van Kruitvat-winkels liggen. ,,Het was op het begin heel leuk voor Birkenstock. Topmodel Gisèle Bundchen werd gekiekt op haar sandalen en ineens wilde iedereen die ook dragen terwijl ze de jaren daarvoor er absoluut niet op gezien wilde worden. Maar we willen ook niet over de top gaan met ons merk.''

Volledig scherm
Designerduo Scheper Bosman draagt ook zelf Mephisto's. © Anne en Sanne
Volledig scherm
Een model voor Schepers Bosman op de Amsterdam Fashion Week mét Mephisto Rainbows. © Team Peter Stigter

Rhett be putting it together though....

530 Likes, 20 Comments - Guillaume Schmidt (@geepatta) on Instagram: "Rhett be putting it together though...."

Cold nights, high lights... check @office303 #copenhagen #mephisto

242 Likes, 4 Comments - Night shifts and day duties 📸 (@no_plasticbags) on Instagram: "Cold nights, high lights... check @office303 #copenhagen #mephisto"

Geography teacher on tour ✊️ #Mephisto #anonymousism #edwin

66 Likes, 3 Comments - Bury Loyal (@buryloyal) on Instagram: "Geography teacher on tour ✊️ #Mephisto #anonymousism #edwin"

#mephisto

29 Likes, 1 Comments - @marievdw on Instagram: "#mephisto"

Today's drop thanks to @henrybrummel for their great service👍#mephisto #casual #casuallife #casualstyle #loveorhateem

17 Likes, 1 Comments - Neill Mckee (@adidas231270) on Instagram: "Today's drop thanks to @henrybrummel for their great service👍#mephisto #casual #casuallife..."

De Rainbow- en Lady schoenen van MEPHISTO zijn hip: ze werkten al samen met @patta_nl voor een limited edition van deze schoen. Ze zijn vandaag te bewonderen in C.A.S.T., showroom 378. #MEPHISTO #shoes #schoenen #hip #CAST #therightsize

23 Likes, 1 Comments - Schoenenvakblad the right SIZE (@therightsizemagazine) on Instagram: "De Rainbow- en Lady schoenen van MEPHISTO zijn hip: ze werkten al samen met @patta_nl voor een..."