Volledig scherm
Vincent Pover, oom van Maurycy (4) bij de gedenkplek voor de school waarop de kleine jongen zat. © Marco Okhuizen

Ouders verongelukte kleuter Maurycy (4) schikken met Staat

De ouders van het 4-jarige jongetje dat in 2015 een fatale val maakte van een onveilig luchtkussen, hebben een schikking getroffen met de Staat. Die komt de familie tegemoet omdat toezichthouder NVWA aansprakelijkheid heeft erkend voor het ongeval.

Kleuter Maurycy viel van het speeltoestel in een binnenspeeltuin in Grootenbroek. De NVWA was al in 2013 gewaarschuwd dat speelhal Happy Days niet veilig was, maar ondernam onvoldoende actie. Bij de schikking zijn nog twee andere partijen betrokken, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Hij laat in het midden wie dat zijn en hoe groot het bedrag is waarop de nabestaanden kunnen rekenen.

Leed

,,Het leed is voor de familie niet met een regeling te verzachten’', erkent Bruins. Hij hoopt ,,dat de ouders en de familie de rust en de kracht vinden om hun leven weer invulling te geven’'.

In maart van dit jaar werd de 52-jarige directeur Lieuwe de J. van de speelhal in Grootenbroek veroordeeld voor het ongeval. De man kreeg voor het schenden van zijn zorgplicht een werkstraf van 120 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. De speelhal kreeg als bedrijf een geldboete opgelegd van 20.000 euro. 

Het bedrijf bleek geen goedkeuringscertificaten te hebben voor de speeltoestellen. Door een fout bij toezichthouder NVWA kreeg de ondernemer pas elf maanden na de constatering een brief met de bevindingen van het onderzoek. 

Certificaat

Na het ongeluk bleek ook nog eens dat het luchtkussen werd ingezet als een soort glijbaan, maar daar helemaal niet voor was gemaakt. Het speeltoestel was bovendien bestemd voor kinderen vanaf 8 jaar.  De eigenaar van de speelhal overhandigde na het fatale ongeluk een goedkeuringscertificaat van het bewuste speeltoestel, maar dat certificaat bleek van een ander speeltoestel te zijn. Met een pen was op het certificaat een ander serienummer, het bouwjaar 2006 en ‘Happy Days’ bijgeschreven.

  1. Davina Michelle kent de moeilijke kant van de roem: ‘Ik dacht: vijf miljoen ogen lachen me nu uit’
    Video

    Davina Michelle kent de moeilijke kant van de roem: ‘Ik dacht: vijf miljoen ogen lachen me nu uit’

    „That’s better than I will ever sound.” Met die woorden beoordeelde wereldster Pink in september 2017 een cover van haar nummer What about us. De cover was het begin van de opmars van de Nederlandse zangeres Davina Michelle. In de nieuwste aflevering van de AD-documentaireserie Bondig neemt Sascha Visser een kijkje in haar turbulente leven. Vandaag in deel 2: een ongemakkelijk optreden in De wereld draait door én een afterparty.