Volledig scherm
Advocaat Benedicte Ficq. © ANP

Orde legt advocaten Ficq, Franken en Meijering spreekverbod op over Holleeder-tape

De Orde van Advocaten heeft de Amsterdamse strafadvocaten Ficq, Franken en Meijering een spreekverbod opgelegd. De Deken van de Orde onderzoekt Ficq vanwege beschuldigingen van het aanzetten tot meineed en Franken voor het misbruiken van een advocatentelefoon.

Volledig scherm
Advocaat Stijn Franken. © ANP

De Amsterdamse advocaat Bénédicte Ficq wordt door Willem Holleeder beschuldigd van het aanzetten tot meineed. Stijn Franken beticht Ficq van het ongeoorloofd onder druk zetten van zijn cliënt. Dat blijkt uit de 'Holleeder-tape', die vanavond op televisie wordt uitgezonden bij RTL4.

Het gaat hierbij om een vertrouwelijk gesprek uit 2011 tussen Peter R. de Vries en Holleeder. De Amsterdamse crimineel biecht in de opgenomen conversatie op dat Ficq hem wilde dwingen tot een ontlastende, maar leugenachtige verklaring over haar cliënt Dino Soerel.

Bedreigingen

Begin januari werden Ficq, Franken en Meijering door de Orde uitgenodigd tot een gesprek over de gebeurtenissen uit 2011. Holleeder zegt dat hij en zijn toenmalige raadsman Franken door Ficq zijn bedreigd namens Dino Soerel. Ficq en kantoorgenoot Meijering ontkennen dat met klem.

Inzet is een vertrouwelijke brief die Franken in 2011 van Holleeder kreeg en aan misdaadjournalist Peter R. de Vries gaf. De Vries had na ontvangst van de brief een telefoongesprek op het kantoor van Franken met Holleeder. Hij gebruikte daartoe Frankens ‘advocatentelefoon’, zodat justitie niet mee kon luisteren.

Belastende informatie

Tot woede van Holleeder bracht De Vries de bewuste brief, die hij alleen naar buiten mocht brengen als Holleeder zou zijn vermoord, vorig jaar in tijdens een getuigenverhoor. Hij deed dat omdat hij zich niet meer gebonden voelt aan de vertrouwelijkheid die Holleeder hem oplegde.

Volgende De Vries heeft Holleeder hem met de dood bedreigd en hem openlijk heeft verweten samen met Holleeders zussen Astrid en Sonja een gelogen ‘verhaal in elkaar te hebben gezet’. Onlangs kwam hij ook op de proppen met een uur durende opname van het gesprek. Het Openbaar Ministerie ziet daarin ‘cruciale’ en ‘belastende’ informatie die ‘schreeuwt om een toelichting’.

‘Uitlatingen ongewenst’

Naar aanleiding van de opname, en daarmee het gebruik van de advocatentelefoon van Franken en mogelijke beïnvloeding van een getuige door  Ficq, is de Deken van de Orde van Advocaten een onderzoek begonnen. ,,Als toezichthouder acht ik het ongewenst dat de bij mijn onderzoek betrokken advocaten zich publiekelijk uitlaten over de door mij onderzochte kwesties’’, laat meester Evert-Jan Henrichs in een verklaring weten.

De raadslieden moeten zich daarom onthouden van commentaar. ,,Voor zover sprake is van een beschuldiging van ongeoorloofd gedrag, kunnen advocaten zich niet naar behoren verweren tegen die beschuldiging zonder hun geheimhoudingsplicht te schenden. Voor zover de ene betrokken advocaat verwijten formuleert over een andere bij het onderzoek betrokken advocaat, behoren die verwijten niet publiekelijk te worden gedaan’’.

Kijk hier wat Peter R. de Vries te zeggen heeft over de tapes:

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.