Oproep Rode Kruis aan ouders: Leer kind al jong 112 bellen
Leer kinderen al vanaf hun zesde in welke situaties zij 112 moeten bellen. Die oproep doet het Rode Kruis aan ouders. Uit een peiling van de hulporganisatie blijkt dat veel jonge kinderen niet weten hoe en wanneer zij alarm moeten slaan.
Een kwart van de kinderen tussen de 6 en 8 jaar weet niet hoe ze 112 op de telefoon van hun ouders moeten intoetsen. En iets minder dan de helft van hen heeft nog nooit besproken wanneer ze het noodnummer moeten bellen of kan zich dat niet herinneren.
,,Verrassend,” zegt woordvoerster Belinda van der Gaag van het Rode Kruis. ,,Kinderen weten al op heel jonge leeftijd hoe ze een YouTubefilmpje moeten aanzetten, maar leren niet hoe ze moeten handelen in noodgevallen. Wij adviseren ouders om dit al vanaf het zesde jaar met je kind te oefenen.”
Het Rode Kruis hield een enquête onder 565 jongeren tussen de 6 en 12 jaar en brengt de resultaten vandaag, op Wereld EHBO-dag, naar buiten. Met de kennis van de 8 tot 12 jarigen bleek het iets beter gesteld. Al had nog steeds 30 procent van hen nooit thuis of op school besproken wanneer ze alarm moet slaan.
Irma Joosse, die al negen jaar op de 112-meldkamer in Rotterdam werkt als centralist, verbaast de uitkomst niks. ,,Ik heb zelden een kind aan de lijn. Het komt bij veel ouders niet op om dit te bespreken met hun kind, maar ik zeg: doe het wél. De meeste ongelukjes gebeuren in huis.” Als kinderen tóch bellen, is de communicatie gek genoeg sneller en beter dan bij volwassenen, zegt ze. ,,Kinderen geven veel makkelijker antwoord en volgen instructies meestal snel op. Bij volwassenen hoor ik nog al eens: ‘hou nou maar op met vragen stellen en stuur een ambulance.’ Bovendien hebben zij de neiging om veel meer details te vertellen, die niet per se nodig zijn.”
Tranen
'Ademt mama', vroeg ik. Het 5-jarige meisje hield haar oor heel dicht bij de mond van haar moeder.
Joosse stelt dezelfde vragen aan volwassenen en kinderen – wat is het adres, wat is precies aan de hand, enzovoort – maar varieert in de manier waarop ze haar beller geruststelt. ,,Als een kind in tranen is, geef ik meestal een complimentje. Dan zeg ik: heel knap dat je gebeld hebt. Ik ga je helpen, maar ik ga nu eerst een paar heel belangrijke vragen stellen.”
Een tijdje geleden had ze een 5-jarig meisje aan de lijn, haar jongste beller tot nu toe. Haar moeder was flauwgevallen. ,,'Ademt mama', vroeg ik. Ze kon dat controleren door haar oor heel dicht bij de mond van moeder te houden. Ze volgde mijn instructies goed op.”
Drie procent van de kinderen heeft wel eens voor de grap 112 gebeld of wilde dat niet zeggen. Volgens Joosse gebeurt dat meestal in de vakantieperiodes. ,,Dat is niet zo netjes, zeg ik dan. Je houdt de lijn bezet terwijl er iets heel ergs gebeurd kan zijn. Soms bellen ouders later nog terug om hun verontschuldigingen aan te bieden.”
Wie voor de grap 112 belt, krijgt telefonisch of per brief een waarschuwing van de politie. Als het vaker gebeurt, worden de jonge bellers doorverwezen naar Bureau Halt en kunnen een taakstraf krijgen. Meerderjarige grappenmakers riskeren een celstraf tot drie maanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMScherpenzeel
Politie gebeld omdat Oekraïners een kleurtje hebben
Ja lieve mensen, er zíjn Oekraïense vluchtelingen met een kleurtje. Heet ze welkom, zoals je ook die groep blonde zussen welkom heet in ons dorp. Daartoe roept burgemeester Wimar Jaeger van Scherpenzeel op. ‘Er lag een anoniem briefje in de bus: ‘Geen getto in Scherpenzeel’.’ -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Tweede Kamer wil snelle herziening lopende uithuisplaatsingen toeslagenkinderen
Het kabinet moet lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren in het toeslagenschandaal herzien. Een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen hiertoe is met algemene stemmen aangenomen, hoewel het kabinet het voorstel had ontraden. -
Met video
Architect boos om ‘verminking’ school in Amsterdam: ‘Wie bedenkt zoiets?’
Om ervoor te zorgen dat eindexamenleerlingen niet oververhit een examen maken, zijn er op het schoolgebouw van het Bredero Beroepscollege in Amsterdam in het oog springende grijze ventilatoren geplaatst. Architect Bjarne Mastenbroek (58) vindt het een ‘verminking’ van zijn werk. ,,Zo bont heb ik het nog nooit gezien.”
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Einde ‘zielig’ mopshondje nabij? ‘Straks hopelijk alleen nog in museum te zien’
Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties roepen minister Staghouwer op zo snel mogelijk een handelsverbod in te stellen op de mopshond en andere kortsnuitige hondjes. Mopshondvereniging Commedia spreekt van een heksenjacht. -
PREMIUMmet video
Lily (9) wilde onzichtbaar zijn, maar nu niet meer: tv-kijkers sluiten gepest meisje in hun hart
De 9-jarige Lily Richardson wordt gepest op school. Om haar ‘apenoren’, om haar ‘pluishaar’. Op televisie vertelde ze erover, en stal de harten van de kijkers. Ze wordt overspoeld door lieve reacties en dat doet haar goed.