Opnieuw slachtoffers bij ontgroening: Groningse studentenvereniging verzwijgt incident
Ontgroening heeft nieuwe slachtoffers gemaakt in Groningen. Vier studenten vielen flauw en tientallen andere werden onwel. De Groningse studentenvereniging Albertus Magnus heeft dat niet gemeld bij de universiteit, ondanks afspraken dat wel te doen, meldt de Volkskrant. Een woordvoerster van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bevestigt het bericht.
Het voorval deed zich voor tijdens de jongste ontgroeningsperiode van de vereniging, van 20 augustus tot en met 1 september. Aanvankelijk ontkende vice-praeses van Albertus, Ruben van Rossem, dat er sprake was van een ontgroeningsincident. ,,De combinatie van warmte en veel mensen in een oud verenigingspand zorgt er helaas voor dat soms mensen flauwvallen. Vergelijkbaar met een concert of festival”, luidde zijn verweer.
Pas in tweede instantie erkende het bestuurslid dat vier studenten flauw waren gevallen toen zij opstonden nadat zij ‘maximaal 20 minuten voorovergebogen zittend’ op elkaar hadden zitten wachten. ,,Wij zijn met hen naar het medisch team gegaan om hen te controleren. De vier personen maakten het na een nacht slapen weer goed en hebben verder deelgenomen aan het programma.”
‘Niet lekker’
Volgens Van Rossem voelden 25 andere aspirant-leden zich ‘niet lekker’, zo bleek bij navraag. Ook zij werden door het medisch team gecontroleerd en konden daarna verder. Hoewel de situatie nog geëvalueerd wordt, is reeds besloten mensen voortaan niet zo lang voorovergebogen te laten zitten, klinkt het. Volgens de RUG is het voorval inmiddels gemeld bij de Advies Commissie Introductietijden (ACI).
De RUG-woordvoerder zegt dat dit eerder niet werd gedaan, omdat het bestuur van de vereniging niet op de hoogte was van het incident, totdat de Volkskrant ‘anderhalve week geleden contact opnam. Toen kwam het bestuur erachter wat er was gebeurd en is er gelijk actie ondernomen. De melding zou zaterdag nog zijn gedaan. De RUG zegt dat de gang van zaken in de toekomst wel anders moet. De ACI is een onderzoek begonnen.
Punt van verbetering
,,Dat het bestuur van de vereniging niet van het incident af wist, is wel een punt van verbetering. Het was blijkbaar intern niet duidelijk dat dit bij het bestuur gemeld had moeten worden.” Of het voorval een reden is om de ontgroening zoals die nu door Albertus Magnus wordt georganiseerd te stoppen, is nog te vroeg om te zeggen. ,,Dat is een beetje op de zaken vooruitlopen.”
,,Deze situatie is niet tijdig gemeld bij de ACI en dat betreuren wij”, aldus Albertus Magnus in het onlinebericht. ,,Door interne miscommunicatie heeft dit niet plaatsgevonden.” De vereniging zegt dat de ‘protocollen inzake de interne communicatie’ zijn aangescherpt. Daarnaast zal de betreffende activiteit ‘in de toekomst anders georganiseerd worden’.
Albertus Magnus heeft 2400 leden en is daarmee, na het bekende Vindicat, de grootste studentenverenging van Groningen. Vindicat kwam vaker in beeld wegens misstanden tijdens de ontgroening. Na de incidenten wilden de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente af van de ontgroeningen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar er werd wel een gedragscode opgesteld. Die schrijft voor dat de corpsen moeten zorgen voor een ‘veilige en vertrouwde omgeving’, waarbij met respect met elkaar wordt omgegaan. Ook geldt er een meldingsplicht.
Steun kwijt
In 2017 raakte Vindicat de financiële steun van de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool Groningen kwijt, nadat er geen melding werd gedaan van een mishandeling in de sociëteit. Een corpslid liep daarbij een lichte hersenschudding, schade aan het gebit en een snee in diens neus op. Twee leden moesten zich voor de rechter verantwoorden voor mishandeling met letsel tot gevolg. ‘Een tikkie’, verklaarde een van hen.
In 2018 raakte de studentenvereniging, wegens ‘gebrek aan veranderingsbereidheid’, alle steun kwijt. Geen accreditatie, geen bestuursbeurzen en ook geen uitnodigingen voor officiële gelegenheden, luidde het toen naar aanleiding van een rapport van de accreditatiecommissie. Ook in de jaren erna kwam Vindicat in het nieuws wegens ongeregeldheden, zoals vechtpartijen. Pas dit jaar herstelde de Rijksuniversiteit de banden met Vindicat.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Politie en OM misten relevante signalen voor moord Peter R. de Vries, Derk Wiersum en broer kroongetuige’
Politie en Openbaar Ministerie (OM) zijn herhaaldelijk gewaarschuwd voor wraakacties door de bende rond Ridouan Taghi maar door ‘systeemfouten’ leidde dat niet tot een betere beveiliging van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Ontgroening bij Vindicat: 'Het is gewoon marteling'
Wouter B., die tijdens een ontgroeningsritueel bij het Groningse Vindicat op het hoofd ging staan van aspirant-lid Rogier, heeft een werkstraf van 240 uur gekregen. Ook moet hij een dag de cel in en zijn slachtoffer 5.066 euro betalen. Dat heeft de rechtbank Groningen net besloten. De rechtbank acht zware mishandeling bewezen. Verslaggever Victor Schildkamp heeft een onthutsend beeld gekregen van de ontgroeningsrituelen die normaal geheim blijven. ''Mensen worden tegen de muren gesmeten en op de grond gegooid. Dat is gewoon marteling.'' -
PREMIUM
Containerschepen gewild doelwit van drugskartels: ‘Bemanning moet van cokehandel hebben geweten’
De politie verwijt de multinationals achter de enorme containerschepen weg te kijken voor hun rol in de wereldwijde cokehandel. Criminelen betalen makkelijk anderhalve ton voor informatie over hun containers met coke. Of ze vragen de bemanning van dergelijke schepen om voor aankomst in de haven drugs overboord te slingeren. Scheepvaartbedrijven zijn een gewild doelwit voor drugskartels. -
PREMIUM20 jaar terug
‘Gewetenloze’ Fouad vermoordde Mientje en Mientje: ‘Hij heeft alles kapotgemaakt’
Fouad is de liefde van zijn leven, denkt René Aarts. Onbedoeld haalt hij de moordenaar van zijn moeder binnen de familie. Op 7 februari 2003 vermoordt Fouad op beestachtige wijze de overbuurvrouwen Mientje Aarts (69) en Mientje Bartelen (75) in een arbeiderswoninkje in Nijmegen. Wat bezielde hem? Hoe liep het af? En hoe gaat het met de nabestaanden, twintig jaar na dato?
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
Treinverkeer in groot gebied rond Amsterdam twee uur vast door korte storing
Het treinverkeer rondom Amsterdam is vrijdag vanaf 10.30 uur twee uur lang ontregeld geweest door een grote sein- en wisselstoring. Na ongeveer een halfuur kon ProRail melden dat het probleem was opgelost, maar de NS had nog tot 12.30 uur nodig voor alle treinen weer op schema reden. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.