SAR Nederland zoekt met paarden, honden, quads en zo’n dertig vrijwilligers naar Mathijs.
Volledig scherm
SAR Nederland zoekt met paarden, honden, quads en zo’n dertig vrijwilligers naar Mathijs. © Regio15

Opnieuw grote zoekactie naar surfer Mathijs bij Scheveningen

Er wordt ook vandaag weer gezocht naar het lichaam van Mathijs, de surfer die vorige week om het leven kwam bij het surfdrama in Scheveningen. Met paarden, honden, quads en zo’n dertig vrijwilligers zoekt opsporingsorganisatie SAR Nederland vandaag het strand van Scheveningen af naar het vijfde slachtoffer van het surfdrama op 11 mei. 

De 23-jarige Mathijs uit Delft kwam vorige week met vier anderen in de problemen in het Scheveningse water. De lichamen van Max, Sander, Joost en Pim werden gevonden, maar de zoekacties naar Mathijs leverden tot nu niets op.

Lichaam

Vandaag werd bij het strand van Wassenaar een levenloos lichaam aangetroffen, maar volgens de politie gaat het niet om de 23-jarige Mathijs en zou het gaan om een zelfmoord. Vorige week was nog een andere persoon vermist geraakt in de zee. De zoekactie van vandaag gaat daarom door.

Vanwege de ruigere weersomstandigheden is het waterteam thuisgebleven. “We moeten niet zelf in de problemen komen”, aldus een woordvoerder van SAR. De hoop is dat door de harde wind het lichaam is aangespoeld. “Onze slogan is vandaag: de zee geeft, de zee neemt, en vandaag is het tijd dat de zee geeft en hij terugkomt”, aldus de woordvoerder.

De zoektocht begint vanaf de pier van Scheveningen. “Vanaf daar gaan we alle kanten uit.” Een eindtijd is er vooralsnog niet. “Zolang de honden niet moe zijn en we zelf nog kunnen lopen, gaan we door.”

Drones

Eerder werd al een grote zoekactie op touw gezet met drones in samenwerking met SAR, maar die leverde niet het gewenste resultaat op. ,,Als het lichaam van Mathijs vandaag of morgen niet wordt gevonden, dan is er zondag weer een grote zoekactie”, zei Houwina Postma van SAR. Er zal dan, naast de sonarboten, een groot aantal speurhonden worden ingezet die erop zijn getraind lichamen van overleden mensen te vinden.

Postma: ,,Dat zijn de zogeheten lijkhonden. Wanneer een lichaam langere tijd in het water ligt, gaat het op een gegeven moment ontbinden. De gassen die dan boven water komen, geven een geur af en dat ruiken de honden.’’

Tekst gaat door onder de foto

Een man houdt bloemen vast bij de kust van Scheveningen. Hij herdenkt de slachtoffers van het surfdrama.
Volledig scherm
Een man houdt bloemen vast bij de kust van Scheveningen. Hij herdenkt de slachtoffers van het surfdrama. © EPA

Los

Er wordt harde wind verwacht, wat gunstig is voor de zoekactie. ,,Daarom willen we juist zondag zoeken. Als Mathijs ergens vastzit, kan het zijn dat hij door de harde wind loskomt.'' Omdat er ook regen wordt verwacht, worden zondag geen drones meer ingezet. 

Postma: ,,Laten we duimen dat Mathijs gevonden wordt. Hij moet naar huis.'' 

Bekijk onze video's over de surframp in Scheveningen in onderstaande playlist: