Volledig scherm
Nog eens 62 winkels van Intertoys dicht. © Caspar Huurdeman

Ook Intertoys-vestigingen in Middelburg, Terneuzen en Hulst dicht

MIDDELBURG - Speelgoedketen Intertoys sluit ook de vestigingen in Terneuzen, Hulst en Middelburg-Centrum. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Eerder werd al duidelijk dat de winkels in Sluis en Oostburg dichtgaan. 

In Zeeland blijven voorlopig nog vier vestigingen open: die in Vlissingen, Goes, Zierikzee en Middelburg (bij het ZEP). 

Vorige week werd bekend dat de speelgoedketen wordt overgenomen door Green Swan, een Portugees investeringsfonds. De doorstart volgde op het faillissement van Intertoys op 21 februari.

Green Swan liet vorige week al weten 91 winkels af te stoten, daar komen er dus nog 62 bij, waaronder de drie Zeeuwse. Volgens de woordvoerder zijn de winkels niet rendabel genoeg om door te gaan. De speelgoedketen telde 286 eigen winkels. Daarnaast zijn er 100 franchise-winkels. Mogelijk nemen franchisenemers een enkele winkel nog over, maar dat is nog onzeker.

Nieuw contract

Met de doorstart behouden zo'n 1000 tot 1500 mensen hun baan. Omdat alle arbeidscontracten volgende week aflopen, moeten de medewerkers voor 22 maart een nieuw contract aangeboden krijgen. Sommige werknemers krijgen kortlopende contracten aangeboden, tot mei, om de sluiting van de winkel waar ze werken af te wikkelen. Anderen, die werken in winkels die open blijven, krijgen langere contracten.

De woordvoerder van Intertoys laat weten dat de bedrijfsleiders over de selectie van medewerkers gaan. ,,We proberen medewerkers binnen te houden.’’ Op verhalen van medewerkers dat zij het gezien hun leeftijd kunnen schudden, zegt hij: ,,Dat mag natuurlijk niet.’’

Green Swan heeft de afgelopen tijd al verschillende speelgoedwinkels overgenomen onder andere in België, Portugal en Spanje. In verschillende landen in Europa is het bezig om in de winkels hippe ‘speelervaringen’ te creëren. Zo experimenteert het bedrijf met Toys ‘R’ Us in Spanje en Portugal met escaperooms en kerstmannen die cadeautjes bij de kinderen thuisbezorgen. Daarmee wil het bedrijf ook hier in Nederland gaan experimenteren.