Volledig scherm
Zonsopkomst boven het Hollandse landschap van het Utrechtse dorpje Schalkwijk op een zomerse dag. © ANP

Ook in oktober komt temperatuur nog boven de 20 graden

UPDATEDit jaar kent al een recordaantal warme dagen. Op 45 procent van de dagen in 2018 kwam de temperatuur boven de 20 graden. De eerste warme dag was al op 7 april, meldt Weerplaza. 'Het is ongekend, deze zomer.'

2018 deelt het recordaantal van 116 warme dagen met de oude koploper, 2003. Maar en er komen nog een paar warme dagen aan. Dinsdag kan het zelfs 30 graden worden. Weerplaza verwacht nog minimaal vijf warme dagen. 

Op 19 april was de eerste zomerse dag boven 25 graden en op 30 mei de eerste tropische dag (meer dan 30 graden). Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: ,,Kijkend naar de dagrecords van De Bilt, dan blijkt dat tot eind oktober 20 graden mogelijk is. Misschien krijgen we in oktober een grote weersomslag, maar niets wijst daar op. We gaan er dus van uit dat we ook in oktober nog wel een paar keer de 20 graden zullen bereiken. Zo komt het record op eenzame hoogte." Dat maakt volgens hem extra duidelijk hoe bijzonder het warme weer van 2018 is.

1976 tropischer

Dit jaar heeft immers al sinds begin augustus het record voor hoogste aantal zomerse dagen - dagen met 25 graden - op z'n naam staan. Dat record, uit 2006, stond op 51 dagen. Inmiddels staan we op 55 zomerse dagen, en ook hier zal er deze week nog een enkele bij komen. Het recordaantal tropische dagen hebben we nog niet bereikt dit jaar. Dat werd genoteerd in 1976, toen het veertien keer 30 graden werd in De Bilt. Dit jaar waren er tot nog toe tien tropische dagen.

  1. Extra agenten de straat op wegens 112-storing

    Extra agenten de straat op wegens 112-sto­ring

    Veiligheidsregio’s in het land sturen extra agenten en ambulances de straat op vanwege de landelijke storing van het noodnummer 112. ,,Momenteel zijn alle agenten in dienst de wijk in gestuurd”, meldt de nationale politie. De Landelijke Eenheid zegt: ,,Alles wat we aan blauw hebben, sturen we naar buiten, de straat op, zodat ze zichtbaar zijn en aangesproken kunnen worden. We hebben weleens een gedeeltelijke 112-storing gehad, maar dit is veel meer.”