‘Onze basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen’
Tientallen basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen van hun schoolbesturen. Ze vinden dat de toets veel te veel stress bij leerlingen veroorzaakt en zeker tijdens deze coronacrisis niets zegt. ‘De eindtoets kan zelfs schadelijk zijn, want misschien kunnen kinderen minder goed laten zien wat ze in huis hebben.’
Delen per e-mail
Alle leraren weten prima waar hun leerlingen staan, ook met thuisonderwijs. Daar is die eindtoets echt niet voor nodig
Twintig schoolbesturen - verenigd in Leve het Onderwijs - roepen een manifest op om de eindtoets niet te verplichten. Ze vinden dat hun scholen en leerkrachten zélf moeten bepalen voor welke kinderen de toets meerwaarde heeft. Alleen als er bijvoorbeeld twijfel is over het schooladvies of in overleg met ouders moeten scholen ervoor kunnen kiezen die af te nemen.
De eindtoets is echter wettelijk verplicht. Inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie, Alida Oppers, zei juist gisteren in deze krant dat de eindtoets dit jaar wél moet doorgaan. ,,Dan wéét je in elk geval hoe de leerlingen en het onderwijs ervoor staan", zo luidde haar argument.
Die oproep schoot bij de schoolbesturen in het verkeerde keelgat, temeer omdat zij de inspectie en het ministerie maandag al over het manifest informeerde. Zij vinden dat er veel te weinig vertrouwen is in de deskundigheid van basisscholen en leerkrachten. ,,De leerkracht is de enige die kan beoordelen of een eindtoets voor een leerling nodig is", stelt Helma van der Hoorn, bestuurder van Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen (SAKS) en mede-initiatiefnemer van het manifest. ,,Alle leraren weten prima waar hun leerlingen staan, ook met thuisonderwijs. Daar is die eindtoets echt niet voor nodig.”
Hoger advies
De Onderwijsinspectie vindt van wel. Normaal gesproken kunnen na de eindtoets zo’n 17.000 leerlingen hoger instromen in het voortgezet onderwijs. Vorig jaar kreeg niemand een hoger advies, omdat de eindtoets niet doorging. Die kans wordt leerlingen ‘ontnomen’, stelt Oppers.
Ook minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) noemt het in een brief aan de Tweede Kamer ‘van groot belang’ dat de eindtoets dit jaar doorgaat. ‘Alleen als er in de zes weken voorafgaand aan de afnameperiode onvoldoende onderwijs- en voorbereidingstijd is als gevolg van de coronamaatregelen, kan een andere afweging worden gemaakt’, zegt hij.
Meetlat
Door corona kunnen ze misschien niet laten zien wat ze in huis hebben. Dan kan zo'n toets zelfs schadelijk zijn
Maar juist in een tijd waarin leerlingen niet allemaal even goed gedijen bij het thuisonderwijs heeft het volgens de schoolbesturen geen zin om alle kinderen langs dezelfde meetlat te leggen. ,,We weten dat kinderen zich niet lineair ontwikkelen. Ze kiezen allemaal hun eigen pad. Zeker nu", verklaart Van der Hoorn. Hoewel het schooladvies van de leerkracht tegenwoordig leidend is, voelen veel leerlingen nog druk om op de eindtoets te scoren. ,,Pedagogisch gezien is dat voor die kinderen niet eens goed. Ze denken dat hun leven van die toets afhangt, zitten dagenlang te zweten. Maar door corona kunnen ze misschien niet laten zien wat ze in huis hebben. Dan kan zo'n toets zelfs schadelijk zijn.” Scholen hebben afgesproken om kansrijk te adviseren.
Daarom hopen de schoolbesturen op genoeg steun om het ministerie van Onderwijs en de Onderwijsinspectie ervan te overtuigen dat die verplichting eraf moet. Lukt dat niet dan moeten de schoolbesturen zich beraden op hoe met de eindtoets om te gaan. Van der Hoorn: ,,Scholen kunnen bijvoorbeeld zelf beslissen daar geen waarde aan te hechten en kinderen niet te pushen. Dan toetsen ze alleen omdat het moet, niet omdat ze denken dat het nodig is.”
Leerprestaties
In het jaarlijkse onderwijsrapport De Staat van het Onderwijs constateerde de Onderwijsinspectie juist dat er te weinig wordt getoetst. Volgens de inspectie dreigt het onderwijs het zicht te verliezen op leerprestaties van scholieren, waardoor het bijsturen met extra begeleiding ‘op onderdelen onmogelijk’ wordt.
De ondertekenaars van het manifest vinden dat in Nederland een onderwijssysteem overeind wordt gehouden dat ten koste gaat van de kinderen. ,,Kinderen krijgen pas optimale kansen als scholen kijken naar wat een kind op welk moment kan. Het werkt niet om alle leerlingen op eenzelfde moment eenzelfde toets te laten maken. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken. Dat idee is sterk verouderd", zegt Van der Hoorn.
De coronacrisis maakt dat extra duidelijk, zeggen de schoolbesturen, want waarom praten over leerachterstanden als álle kinderen niet alle lesstof hebben gehad? ,,Het is alsof kinderen producten zijn op een lopende band in een fabriek. Daarmee doen we ze geen recht.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OM: geen onderzoek naar inmenging koninklijk huis in zaak-Poch
De rijksrecherche zal geen onderzoek doen naar mogelijke inmenging uit kringen rondom het koninklijk huis in de zaak van de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch (69). Dat zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. -
tweede incident
Lsd-trip met vrienden loopt uit de hand, man (20) verdacht van poging tot doodslag
De 20-jarige jongeman die verdacht wordt van betrokkenheid bij een steekpartij in een woning aan de Simonsstraat in Delft, was tijdens zijn arrestatie onder invloed van lsd. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Door dit middel zien gebruikers de werkelijkheid anders. Het gaat om het tweede ernstige lsd-gerelateerde incident in een maand tijd. -
PREMIUMVIDEO
Drugslabs draaien op volle toeren: ‘We hebben in Nederland de beste labs van de wereld’
Zelfs in het festivalloze coronajaar is de productie van synthetische drugs onverminderd doorgegaan. Tot die verrassende conclusie komt de politie, die in 2020 meer drugslabs ontmantelde dan het jaar ervoor. -
VIDEO
Ruinerwoldse vader te ziek voor strafzaak; jongste kinderen zien hem niet als ‘Messias’
De vader die met zes van zijn kinderen jarenlang afgezonderd leefde op een boerderij in Ruinerwold, wordt definitief niet vervolgd. Volgens de rechtbank is hij te ziek om zijn strafproces te kunnen volgen. Zijn vijf jongste kinderen vangen hem op: ‘Wij zien onze vader niet als Messias’, schrijven ze in een verklaring. -
VIDEO
Winkeliers in Klazienaveen sluiten deuren weer op last van de gemeente
Tientallen winkels in het centrum van Klazienaveen hebben vanochtend hun deuren geopend, maar sluiten die weer op last van de gemeente. Zojuist hebben de winkeliers een officiële waarschuwing gehad. Volgens Harrie van der Velde, voorzitter van winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum, gaan de ondernemers daar gehoor aan geven. ,,Het is geen burgerlijke ongehoorzaamheid, maar een kreet om aandacht.”
-
PREMIUM
Heel Nederland vóór begin juli een vaccin: wie mag eerst en wie krijgt de laatste prik?
Alle Nederlandse volwassenen die dat willen, kunnen voor begin juli een coronaprik krijgen, voorspelt minister De Jonge. Vanwaar dat plotselinge optimisme, en wie kunnen er al snel een uitnodiging verwachten? -
Frank in quarantaine
Ik kreeg een visioen van een mooie onbezorgde zomer
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 352. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Nederland smachtte naar een knipbeurt: ‘Ik ontdekte dat ik tegenwoordig naast blond ook grijs ben’
De kappers zitten de komende weken bomvol. De eerste mini-versoepeling van de lockdown wordt massaal omhelsd. ,,Nu krijgt Nederland weer hoop.”