Volledig scherm
De tbs'er, inmiddels aangehouden, pinde donderdag nog in Gennep. © politie.nl

Ontsnapte tbs’er aangehouden op camping in Rilland. ‘Je moet er niet aan denken dat hij aan je eigen kinderen gaat zitten’

Update 18.29 uurRILLAND - De veroordeelde tbs’er H. van E. die gisteren ontsnapte uit de Nijmeegse Pompekliniek tijdens een begeleid fietsverlof is vrijdagmiddag bij camping Hof Maire in Rilland aangehouden door de politie.

De camping ligt hemelsbreed een paar honderd meter van station Rilland-Bath. De vrouw van de eigenaar herkende vanmiddag de man en belde de politie. Zelf wil ze daarover geen enkel commentaar geven. Ook haar man wil niets zeggen over de opmerkelijke gebeurtenis.

Campinggasten reageren opgelucht en zijn blij dat de ontsnapte tbs’er is opgepakt. ,,Ik ben blij dat hij is opgepakt voordat hij met andere kinderen aan de gang heeft kunnen gaan", reageert Nico Mookhoek uit Dordrecht. ,,Je moet er niet aan denken dat hij aan je eigen kinderen of kleinkinderen gaat zitten.”

Ook andere gasten reageren opgelucht. De tbs’er is op de openbare weg aangehouden en dus niet op de camping zelf. Gasten vertellen wel dat hij op zoek was naar een slaapplek.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Camping Hof Maire in Rilland © Willem Adriaansens

Ontsnapt

Van E. nam in het buitengebied van Malden plots een afslag en verdween. De tbs’er was na zijn ontsnapping nog gesignaleerd in Gennep. Een videocamera registreerde dat Van E. donderdag om 15.30 in de Zandstraat geld opnam bij een pinautomaat, maakte de politie bekend.

Volgens Jeichien de Graaff, woordvoerster van de Dienst Landelijk Parket, had de politie geen vermoeden dat hij in Zeeland zou zijn. De politie en het OM zijn hem op het spoor gekomen omdat hij is herkend op de camping.

Misbruik

Van E. werd in 2013 veroordeeld omdat hij meerdere kleine kinderen had misbruikt in een wijk in Barneveld waar hij toen woonde. In augustus van dat jaar had hij drie kinderen van 6, 7 en 8 met waterballonnen naar zijn huis gelokt en betast. 

Van E. kreeg destijds twee jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor misbruik van zes kleine meisjes. Hij was meerdere keren in de fout gegaan met kinderen in zijn toenmalige buurt en staat bekend als een man die zijn pedofiele neigingen niet kan onderdrukken. Ook in 2006 was hij al eens veroordeeld voor misbruik van een klein meisje.  De rechtbank zei bij het vonnis van eind 2013 dat hij daarna ‘planmatiger en sluwer’ was geworden.

Politiehelikopter

In de wijk in Barneveld waar hij jaren geleden toesloeg, was de spanning vandaag groot. Een politiehelikopter hing voor alle zekerheid boven de buurt. Zijn slachtoffers van destijds, hun ouders en de gemeente Barneveld waren ingelicht over zijn ontsnapping. De politie zocht met een speciaal team naar Van E.

Quote

Een vluchtig en ongezien moment is voldoende voor verdachte om toe te slaan. Verdachte maakt een plan en creëert hierbij mogelijkhe­den om zijn fantasieën uit te voeren

Uit een vonnis van de rechtbank

Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie was het ‘zeer dringend’ dat de man gevonden wordt. Dat heeft met recidive-gevaar te maken, de kans dat hij een zedendelict herhaalt, waarvoor hij in de Pompekliniek zat. ,,Het is een van de afwegingen. Ook voor zijn eigen veiligheid is het goed dat hij gevonden wordt’’, aldus de woordvoerder.

Ontsnapping

De burgemeester van Heumen was ingelicht over de ontsnapping en zegt dat er gisteren in Heumen is gezocht. Burgemeester Mariët Mittendorff zei dat hij niet meer in Malden was. Het FAST-team van politie heeft op plekken gezocht waar de man een binding mee had. 

In een persverklaring zegt de Pompekliniek er ‘alles aan te doen om incidenten te voorkomen, maar deze zijn niet volledig uit te sluiten’. Daarbij geeft de Pompestichting aan ‘dat het verloftraject zeer zorgvuldig wordt opgebouwd, met op individueel niveau accordering door het landelijk Adviescollege Verloftoetsing TBS. Verlof heeft een belangrijke rol in het veilig terugkeren naar de samenleving.​’

Buurmeisjes

De ontsnapte man bekende tijdens een rechtszaak in 2013 dat hij pedoseksuele fantasieën verwezenlijkte met zes buurmeisjes in Barneveld. De Barnevelder heeft meisjes intiem betast en in een geval intiem gekust. Ook biechtte hij ontucht op met meer kinderen tijdens vakanties, maar die meisjes zijn niet achterhaald.

Hij werd al eerder veroordeeld wegens misbruik van een buurmeisje.  ‘Maar hij wordt, zo bevestigt hijzelf, planmatiger en sluwer’, aldus de rechtbank destijds in het vonnis. ‘In het verleden wilde verdachte eerst een vertrouwensband met een slachtoffer opbouwen. Daarvan is nu geen sprake meer. Een vluchtig en ongezien moment is voldoende voor verdachte om toe te slaan. Verdachte maakt een plan en creëert hierbij mogelijkheden om zijn fantasieën uit te voeren. Onduidelijk is hoe zijn fantasieën zich verder zullen ontwikkelen.”

Niet de eerste keer

Begin deze maand wist ook een tbs’er te ontsnappen uit dezelfde kliniek. De man had een raam geforceerd en kon daarna over een hek klimmen. Daarbij zou hij rondslingerende bouwmaterialen hebben gebruikt. Hij kon enkele uren later alweer opgepakt worden door de politie. Hij zat bij zijn vriendin in Groesbeek.

Twee jaar geleden werd de Pompekliniek ook al in verlegenheid gebracht door een uitbraak. Toen gebruikte een tbs’er een betonschaar van de werkplaats om ongezien een hek open te knippen. Deze man bleek in de anderhalve week tussen zijn ontsnapping en zijn aanhouding in Hoogvliet twee roofovervallen te hebben gepleegd. 

,,Na de uitbraak in 2017 heeft de Pompestichting onafhankelijk onderzoek laten doen door een externe partij en zijn er maatregelen genomen. Denk aan verbeteringen in het beheer en controleren van gereedschap’’, zei een woordvoerder van de kliniek eerder.

Zeldzaam

Ontsnapping van tbs’ers zijn relatief zeldzaam in Nederland. Wat iets vaker voorkomt: dat een tbs’er niet terugkeert van zijn verlof. In 2018 gebeurde dat elf keer op ruim 70.000 ‘verlofbewegingen’ (kort of langer begeleid of onbegeleid verlof van de in totaal ruim 1.300 tbs’ers in Nederland).