Volledig scherm
NS-station Sloterdijk. © ANP

Onrust onder passagiers na bomdreiger (21) Amsterdam Centraal: ‘Het was spannend’

Op station Sloterdijk in Amsterdam is rond het middaguur een verdachte opgepakt die in een trein had gedreigd met een explosief. Dat laat de politie weten. Er is uiteindelijk geen explosief gevonden. De situatie is nu veilig. De verdachte is een 21-jarige Amsterdammer.

Het station werd tijdelijk ontruimd. Reizigers werden door agenten op afstand gehouden. De beperkingen zijn inmiddels voorbij. De trein waarin de man zat is afgevoerd naar een rangeerterrein. 

‘Dat was spannend’

De politie heeft een 21-jarige Amsterdammer gearresteerd. Op beelden bij de Amsterdamse nieuwszender AT5 is te zien hoe de jongen, gekleed in grijs trainingspak, grijze jas en sneakers, onder grote belangstelling wordt afgevoerd. Hij is daarbij door de politie geblinddoekt. 

Een getuige meldt dat de man met een rolkoffer de trein in liep en dreigde een bom te laten ontploffen. Mensen werden vervolgens in kleine groepjes uit de trein gelaten. Eén van de passagiers is erg geschrokken. ,,Mannen met maskers en grote geweren kwamen binnen en voerden de man af. Dat was spannend. De deuren bleven dicht, het duurde wel een uur. We zijn allemaal verhoord door de politie.”

Alle reizigers in de trein werden opgevangen in de Starbucks, net als het NS-personeel. Sommige mensen blijven in de trein zitten, die door zal rijden naar Vlissingen.

Geen treinen

Vanwege de ernst van de melding werd het gehele station tijdelijk ontruimd. Tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem reden tot ongeveer 14 uur geen treinen op last van de politie. Tussen Zaandam en Sloterdijk reden minder treinen.

De man dreigde op Centraal Station al met het laten ontploffen van een explosief, waar hij vervolgens op een trein stapte. Deze werd op last van de politie stilgezet bij Sloterdijk, waar een team van de Dienst Specialistische Interventies klaarstond. Tientallen agenten in kogelwerende vesten en een zwaarbewapend arrestatieteam waren op de been. 

Uiteindelijk is er niemand gewond geraakt en is de rust wedergekeerd. Het is nog niet duidelijk wat de man, die geblinddoekt werd afgevoerd, precies bezielde.  

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.