Volledig scherm
PREMIUM
© Merlijn Doomernik

Onmogelijke missie? Deze schrijver wil scholieren aan het lezen krijgen

Terug naar schoolAl krijgt hij maar één leerling aan het lezen, dan is de missie van schrijver Daan Heerma van Voss geslaagd. Sinds zijn debuut in 2010 bezoekt hij middelbare scholieren. ‘Tot verrassing van de klas geef ik toe dat lezen inderdaad moeite kost.’

In de hal hangt die bekende, eeuwige schoolgeur van verstikt zweet. Een enthousiaste leraar Nederlands komt me ophalen bij de balie. Terwijl hij me door hordes sceptisch kijkende scholieren loodst, informeert hij naar de treinreis, het verkeer. De trap bestijgend, vraagt hij me of ik zijn lievelingsboek ook zo mooi vind, wat ik altijd beaam. Na in de lerarenkamer een kopje bittere, waterige koffie te hebben gedronken, vertrekken we naar het lokaal, waar ik het komende uur zal vertellen over lezen.

  1. Dwars door de pui van het stadhuis: zo kwam Hans tot zijn wanhoopsdaad
    PREMIUM
    Reconstructie

    Dwars door de pui van het stadhuis: zo kwam Hans tot zijn wanhoops­daad

    Woensdag 22 augustus 2018, 02.00 uur. Een daverende klap schudt Bemmel ruw wakker. Gillende sirenes verscheuren de nacht in het Betuwse dorpje. Een auto is dwars door de glazen pui van het gemeentehuis geramd en ontploft. Tussen de brokstukken in de geblakerde ontvangsthal vinden agenten en brandweerlieden het levenloze lichaam van Hans van M. De vrachtwagenchauffeur had zijn aanslag zorgvuldig gepland. Een reconstructie, mede op basis van zijn lange afscheidsbrief.