Ongeloof om filmende vrouw bij reanimatie A58: 'Ze keek me arrogant aan en filmde door'

VIDEONiet de hulpverleners de ruimte geven en respect tonen, maar je telefoon pakken en alles van begin tot eind willen filmen. Een ooggetuige van het ernstige ongeluk op de A58 bij Gilze heeft zich vandaag niet bepaald van haar beste kant laten zien. Een betrokken agent schrijft op sociale media de frustratie van zich af. ,,Om je dan in te houden is vrij lastig kan ik je vertellen."

Vanmorgen ging het helemaal mis op de A58 bij Bavel. Drie auto's rijden door nog onbekende oorzaak op elkaar. Een 48-jarige Limburger overlijdt ter plekke, een andere man en een vrouw raken flink gewond. Urenlang is de weg afgesloten zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen.

Bemoeilijkt

Opmerkelijk genoeg wordt het werk van hulpverleners bemoeilijkt door automobilisten die filmpjes aan het maken zijn. ,,Na de aanrijding vonden mensen het nodig om met telefoons opnames van de voertuigen en slachtoffers te maken en door de sporen te lopen op de plaats van het ongeval."

,,Zelfs tijdens het reanimeren van een van de slachtoffers", meldt Politieteam Leijdal op Facebook. ,,Hiermee toon je niet alleen dat je geen enkele vorm van respect hebt maar je loopt ook in de weg en zorgt voor woede bij omstanders en de hulpverleners.''

Tekst gaat verder onder deze foto

Volledig scherm
Ongeluk op A58. © Jack Brekelmans/Persburo BMS

Arrogant

Dat gebeurde onder andere bij Koen Simmers. Een vrouw die bij de agent in de buurt stond vond het kennelijk allemaal heel spannend wat er voor haar ogen gebeurde. Ze pakte haar telefoon en filmde terwijl hulpverleners vochten voor het leven van een van de slachtoffers. De diender zag dat en greep in.

,,Mevrouw, wilt u niet filmen dat wij iemand aan het reanimeren zijn", vroeg hij vriendelijk, zo vertelt hij op Twitter. Tot zijn verbazing trok de vrouw zich daar niets van aan. ,,Mevrouw keek me arrogant aan en filmde door."

Bekneld

Toen Simmers de vrouw opnieuw vroeg om te stoppen met filmen, deed ze haar telefoon weg en droop af. ,,Om je dan in te houden als agent is vrij lastig kan ik vertellen", schrijft Simmers op Twitter. 

,,Gelukkig was er al snel meer dan genoeg hulp. Achteraf hoorde ik van omstanders dat mensen foto's van een van de voertuigen aan het maken waren, terwijl slachtoffer bekneld zat en zichtbaar gewond was. Maar goed dat ik dat niet heb gezien."

Tekst gaat verder onder deze foto

Volledig scherm
Ter illustratie © ANP/Roos Koole

Rood kruis

Hoe triest ook: de filmende vrouw was lang niet de enige die zich asociaal gedroeg. Veel bestuurders negeerden na het ongeluk een rood kruis en door een enkeling van hen werd zelfs al rijdend gefilmd.

Een automobilist zette daarbij zelfs zijn auto stil op de andere rijbaan. Daardoor klapte er bijna een vrachtwagen achterop een personenauto. ,,Wij hebben zo veel mogelijk kentekens genoteerd en tientallen bestuurders kunnen rekenen op flinke bekeuringen'', aldus de politie.

Waarom doen mensen dit?

Klinisch psycholoog Jan Derksen, als hoofddocent verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, legt uit waar dit gedrag vandaan komt. ,,We zijn helemaal geobsedeerd geraakt door onze telefoons. Dat heeft ons narcistischer gemaakt. Schaamtelozer. De technologie van nu heeft nog geen normen en waarden, waardoor impulsieve types niet meer nadenken voor ze iets op Facebook plaatsen. Met alle gevolgen van dien.”

Dat gedrag is niet helemaal nieuw. ,,De mens geniet van andermans ellende, dat is al honderden jaren zo”, aldus Derksen. ,,In de Middeleeuwen beschouwden de mensen een ophanging in het dorp als een dagje uit. Een dodelijk gevecht tussen gladiatoren werd vroeger door tienduizenden mensen bezocht. Geweld, narigheid en ellende trekt de mens aan. Hoe triest ook.”

Volledig scherm
© KEYSTONE