Volledig scherm
© ANP

Onderzoeksraad bekijkt instorten parkeergarage Wormerveer

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) overweegt een onderzoek in te stellen naar de instorting van een parkeergarage in Wormerveer. 

Onderzoekers zijn vandaag in de Noord-Hollandse plaats voor een verkennend onderzoek. Op basis daarvan volgt een besluit of de raad een rol voor zichzelf ziet weggelegd. 

De tweede verdieping van de parkeergarage stortte gisteren in en belandde op de eerste. Daardoor ontstond flinke schade, maar niemand raakte gewond.

Ook de gemeente Zaanstad, waar de plaats toe behoort, heeft een grondig onderzoek aangekondigd naar de instorting. Een eerste bevinding is dat een stalen ligger onder de betonvloer het heeft begeven.

Gesloten

De supermarkt onder de garage blijft vandaag nog gesloten. Dat geldt ook voor de eronder gelegen Dekamarkt. Eerst moet een tijdelijk herstelplan worden gemaakt en uitgevoerd om de veiligheid van de constructie te garanderen. Dat meldde de gemeente Zaanstad nadat een inspectie was uitgevoerd.

De auto's die nog in de parkeergarage staan, kunnen dus nog niet worden weggehaald. Er wordt gekeken naar een oplossing, maar de veiligheid staat voorop, aldus de gemeente. Mensen die hun auto in de garage hebben staan en nog geen contact met de gemeente hebben gehad, wordt gevraagd het klantcontactcentrum van de gemeente te bellen. Zij kunnen daar hun kenteken en contactgegevens doorgeven. Er wordt dan contact met hen opgenomen zodra er meer bekend is.

Ander vloertype

Volgens de gemeente was de vloer van de garage overigens niet van het hetzelfde type dat was gebruikt in de Eindhovense parkeergarage die vorig jaar instortte. Die instorting was reden om in heel Nederland betonvloeren te controleren en waar nodig te verbeteren.

Eigenaar Peter van Gelder van aannemer Van Braam-Minnesma, die de garage in 2010 bouwde, zei gisteren tegen het AD alle medewerking te verlenen aan een eventueel onderzoek. ,,Ik heb meteen gezegd dat ik mijn verantwoordelijkheid neem'', verklaarde Van Gelder. ,,Dat is wat anders dan schuld of aansprakelijkheid bekennen. Er moet goed onderzocht worden wat er is gebeurd, ik heb echt geen idee. Er zijn veel partijen betrokken geweest bij de bouw.''

Kijk hier naar de beelden van de parkeergarage: