Deze borden staan op het Prinsenmolenpad te Rotterdam-Hillegersberg. Een zeer duidelijk voorbeeld van wildgroei van verkeersborden
Volledig scherm
Deze borden staan op het Prinsenmolenpad te Rotterdam-Hillegersberg. Een zeer duidelijk voorbeeld van wildgroei van verkeersborden © Coen Baljon

Onderzoek toont aan: er zijn te veel verkeersborden

De verkeersveiligheid in ons land kan worden vergroot door 600.000 verkeersborden van straat te verwijderen. Nu staan er ruim 3 miljoen waarschuwings- en gebodsborden, waarvan 20 procent overbodig is en voor verwarring onder verkeersdeelnemers zorgt. 

Dat stellen Veilig Verkeer Nederland (VVN), het kenniscentrum verkeer en vervoer van de overheid (CROW) en de HR Groep, die alle verkeersborden in ons land heeft geregistreerd in de Telegraaf. De organisaties roepen gezamenlijk op tot aanpak van het probleem.

De bordenchaos leidt tot gevaarlijke situaties, omdat de aandacht voortdurend wordt opgeëist door borden in plaats van dat automobilisten, motorrijders en fietsers op elkaar letten. ,,Het zou mooi zijn als wegbeheerders als Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten hun experts een rondje laten maken om overbodige borden te verwijderen’', aldus John Boender van CROW.

,,Er moet kritisch naar het aantal noodzakelijke borden worden gekeken, want aan veel verkeersdeelnemers wordt te veel informatie en te veel tekst gegeven’', zegt een woordvoerster van VVN. ,,Die informatie kun je bij het passeren vaak allemaal niet tot je nemen.’’ Een wetenschappelijke onderbouwing voor het percentage overbodige borden is er volgens haar niet. Het betreft een inschatting van de organisaties.

Weet u locaties in Zeeland waar zo veel verkeersborden staan dat het ten koste gaat van de verkeersveiligheid? Laat het ons weten via web@pzc.nl.