Onderzoek: ‘Liever een lagere zorgpremie dan salarisverhoging zorgpersoneel’
Meer zorgpremie betalen als daardoor de salarissen van het zorgpersoneel omhoog kunnen? Nog geen kwart van de Nederlanders is daartoe bereid. Dat blijkt uit onderzoek onder 2000 mensen door vergelijkingssite Pricewise.
Delen per e-mail
Het percentage dat wel bereid is meer zorgpremie te betalen voor een hoger salaris van zorgpersoneel is wel veel hoger onder de mensen die besmet zijn (geweest) met corona, zo blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met bureau Panel Inzicht en De Telegraaf. Van mensen die geïnfecteerd zijn geweest met het virus zou namelijk 76 procent wel meer zorgpremie betalen.
Zeven van de tien mensen vinden het sowieso niet logisch als de zorgpremie in 2021 hoger wordt door extra zorgkosten door de corona-uitbraak. Vooral mensen die zelf niet besmet zijn (geweest) geven dit aan.
Niet anders verzekeren
Slechts 8 procent zegt zich volgend jaar anders te gaan verzekeren vanwege het coronavirus. Zij kiezen er vooral voor zich aanvullend te verzekeren voor medische hulp wereldwijd (37 procent) en medische hulp binnen Europa (25 procent).
Ruim een kwart kiest ervoor om volgend jaar voor een zorgverzekering te gaan met meer keuzevrijheid voor ziekenhuizen, door bijvoorbeeld te kiezen voor een restitutiepolis.
Verdeeldheid
Nederlanders die besmet zijn (geweest) met corona zeggen vaker van plan te zijn hun verzekering aan te passen dan mensen die niet besmet zijn geweest. Van de mensen die besmet zijn (geweest) heeft 14 procent extra zorgkosten moeten maken vanwege het virus.
De groep die aangeeft zich niet extra te gaan verzekeren in het komende zorgjaar bestaat vooral uit gepensioneerden: deze groep heeft al vaker een restitutiepolis en een aanvullende verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frank in quarantaine
Van m’n stuk gebracht door een simpele handdruk
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 346. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUMREPORTAGE
Van de horeca naar de zorg: ‘Normaal bak ik snacks, nu meet ik de temperatuur’
Tot een paar maanden geleden stond Frieda Beverdam nog kroketten te bakken in het tankstation van BP langs de A58, tegenwoordig is ze werkzaam als zorgondersteuner bij Zorgstroom. Voor nu is het een uitkomst, vertelt ze. Maar het liefst keert de inwoonster van Yerseke terug in de horeca, waar haar hart ligt. ,,Ik ben nu vooral blij dat ik weer werk heb.” -
PREMIUMColumn Saskia Noort
Anderhalve meter is amperhalve meter geworden en de avondklok is er om te ontduiken
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster ziet de steun voor de coronamaatregelen afnemen. ,,De eenzaamheid, het afgesloten zijn en de uitzichtloosheid zijn niet meer te dragen.’’ -
PREMIUMColumn
Het openen van terrassen zou ruimte in steden geven, waar gewoon te weinig groen is
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Dankzij een boek durfde Nathalie als transgender uit de kast te komen: ‘Woorden gaven me moed’
Eén zinnetje kan je leven op zijn kop zetten. Drie lezers over de boeken die hen inspireerden een belangrijke stap te zetten.
-
VIDEO
Doorbraak in onderzoek naar spierziekte Sara (5), maar corona ligt dwars
De ouders van de vijfjarige Sara hebben het voor elkaar gekregen dat internationale wetenschappers zich buigen over haar zeldzame spierziekte. Dat onderzoek is kansrijk, maar de coronacrisis werkt niet mee. Wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven schiet te hulp met een campagne. -
PREMIUM
Nederlander (21) opgepakt in Valencia voor dodelijke schietpartij rond Amsterdamse rapscene
De Spaanse politie heeft de voortvluchtige Erxinio L. aangehouden in verband met een dodelijke schietpartij in parkeergarage The Bank in Amsterdam. Hij is door een arrestatieteam opgepakt in de Spaanse stad Valencia, meldt het Parool. -
PREMIUM
Zwanen blijven soms wel 20 jaar bij dezelfde partner, maar kunnen dieren ook verliefd worden?
We kennen de monogame relatie van de zwaan en het fenomeen dat je hond het met de ene mede-viervoeter een stuk beter kan vinden dan met een ander. Maar kunnen dieren ook echt verliefd op elkaar zijn? Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Faculteit Diergeneeskunde, buigt zich over dit vraagstuk. „Het blijft mij boeien dat eigenlijk niks menselijks een dier vreemd is.”