De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept onderwijspersoneel, maar ook ouders en leerlingen op om alles lesuitval te melden. Zo wil ze laten zien hoe groot de problemen rondom het lerarentekort al zijn.
Volledig scherm
De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept onderwijspersoneel, maar ook ouders en leerlingen op om alles lesuitval te melden. Zo wil ze laten zien hoe groot de problemen rondom het lerarentekort al zijn. © ANP

Onderwijsbond wil dat leraren, ouders én leerlingen alle lesuitval melden

MeldpuntDe Algemene Onderwijsbond (AOb) opent vandaag een meldpunt voor klachten over het lerarentekort. Onderwijspersoneel, maar ook ouders en leerlingen worden opgeroepen om alle uitval van lessen én de gevolgen daarvan te melden. 

Het is de eerste actie op de derde dinsdag van de maand na de onderwijsstaking eind januari. Basis- en middelbare scholen sloten de deuren om te strijden voor betere salarissen en vermindering van de werkdruk. Daarmee hopen ze hun beroep aantrekkelijker te maken en uiteindelijk meer leraren te trekken zodat een groeiend tekort wordt afgewend. 

De AOb kondigde direct aan dat er elke maand verrassingsacties volgen om de problemen in het onderwijs op de agenda te houden. De eerste is een publieksvriendelijke actie. ,,De Tweede Kamer nam eerder een motie aan om de problemen van het lerarentekort landelijk te registreren, maar de minister legt die naast zich neer. We weten nu niet eens hoe groot het tekort is. Dat willen we in kaart brengen”, verklaart woordvoerder Esther Sloots. 

Na aanleiding van de stakingen in januari, sprak Ellen van Gaalen in de podcast Achter het Verhaal over de problemen in het onderwijs:

Zelf oplossen

Nu lossen scholen veel problemen zelf op, bijvoorbeeld door leraren die parttime werken op hun vrije dagen voor de klas te zetten of onderwijsassistenten de groep te laten draaien. Op middelbare scholen is het tekort nog moeilijker te zien, omdat leerlingen veelal een tussenuur hebben. 

Op de AOb-site komt een maand lang een teller te staan om de problemen te laten zien. De onderwijsbond hoopt dat het ministerie van Onderwijs daarna alsnog het stokje overneemt. De AOb overhandigt de eerste melding vandaag aan de Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP). Zij zijn de indieners van de motie waarop deze actie drijft.  

Het ministerie van Onderwijs stelt dat het juist druk bezig is om de motie uit te voeren. Minister Slob liet in december in een Kamerbrief weten dat registratie van het lerarentekort ‘complex’ is, onder meer omdat er veel definities mogelijk zijn. De minister zoekt daarom uit hoe de website waarop scholen nu al uitval kunnen melden, lerarentekortisnu.nl, kan worden uitgebreid. ,,In maart kunnen scholen verbeterde registraties doen", zegt zijn woordvoerder. Ook heeft hij de PO Raad gevraagd een onderzoek te doen naar de ontwikkeling van het lerarentekort op een representatieve groep scholen. Met die informatie én de arbeidsmarktramingen verwacht Slob beter zicht te krijgen op de tekorten. 

[OPINIE]
‘De kop in het zand, dat is de strategie van onze minister van Onderwijs’


Het tekort wordt steeds groter, maar hoeveel leraren ons land precies tekort komt? Het wordt domweg niet bijgehouden, tot verbazing en woede van Jelmer Evers, Pieter Lossie en Lobke Vlaming.

  1. Opnieuw grote groep crossers in de fout met illegale wedstrijd Lage Zwaluwe: ‘Mag dit niet dan?’

    Opnieuw grote groep crossers in de fout met illegale wedstrijd Lage Zwaluwe: ‘Mag dit niet dan?’

    Opnieuw is een groep crossers betrapt bij een illegale wedstrijd op het braakliggende terrein bij station Lage Zwaluwe in Zevenbergschen Hoek. De 25 autocrossers zeiden vandaag tegen de politie dat ze niet wisten dat het niet mocht. Een dag ervoor kregen 75 crossers al een waarschuwing voor hetzelfde vergrijp, waarna ze een paar uur later opnieuw de fout ingingen en beboet werden voor samenscholing.