Volledig scherm
Het Cornelius Haga Lyceum. © ANP

‘Omstreden Britse shariageleerde gaf heimelijk les op Haga Lyceum’

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad heeft ‘heimelijk’ lessen gegeven op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dat meldt NRC. Ook zouden andere radicale islamitische kopstukken bij de school betrokken zijn en zou de leiding van de school een terreurbeweging uit Tsjetsjenië hebben gefinancierd.

De krant baseert zich op een vertrouwelijk ambtsbericht van inlichtingendienst AIVD aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in januari 2019, dat door NRC is ingezien. Op basis van de informatie daarin uitte Halsema twee weken geleden haar ,,ernstige zorgen’’ over de islamitische middelbare school en verzocht ze het bestuur op te stappen.

Steniging en doodstraf

Al-Haddad is een salafistisch prediker die in Londen woont en bekend staat om zijn antisemitische en haatdragende uitlatingen. In 2012 zorgde hij in Nederland voor opschudding na een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Daar zei hij onder meer dat overspelige moslimvrouwen heel graag uit het Westen naar een islamitische staat zouden willen reizen om daar gestenigd te worden, in zijn ogen de juiste straf voor overspel. In een islamitische staat verdienen ook afvalligen de doodstraf, vond Al-Haddad.

  1. De suggestie dat De Zwarte Cross moedwillig een club willen buitensluiten, is ronduit lachwekkend
    PREMIUM
    column

    De suggestie dat De Zwarte Cross moedwillig een club willen buitenslui­ten, is ronduit lachwek­kend

    Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. De humorloze gevoeligheid die momenteel door Nederland rondwaart, bereikte gisteren een nieuw dieptepunt toen de organisatie van De Zwarte Cross zich genoodzaakt voelde om excuses te maken voor wat teksten. Het festival, dat bekendstaat om zijn maatschappelijke betrokkenheid én satirische uitingen, kreeg zware kritiek te verduren omdat er een bordje en een zeil was opgehangen met de teksten ‘Allah’s afbakbar’ en ‘Leve de Kleurling’.