Volledig scherm
Marianne Bloos en Marc van Nimwegen. © ANP

'OM-topman hield functioneringsgesprek met ex-man van minnares'

De vanwege liefdesaffaires onder vuur liggende hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen blijkt in zijn tijd als procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie een functioneringsgesprek te hebben gehad met de ex-man van zijn eerdere minnares. 'De ultieme vernedering voor de bedrogen man'.

Dat meldt NRC. De ex-man was een de officieren van justitie die onder Van Nimwegen viel. 

Volledig scherm
Heleen Rutgers © Erik van 't Woud

Van Nimwegen was procureur-generaal tussen 2008 en 2014 en als zodanig verantwoordelijk voor personeelszaken en functioneringsgesprekken. De officier van justitie wiens functioneren werd besproken was eerder getrouwd met Heleen Rutgers, de vrouw die onlangs als nieuwe hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Brabant is benoemd.

Het huwelijk van Rutgers en de officier van justitie klapte volgens NRC in 2005 omdat de vrouw een affaire kreeg met Van Nimwegen. Van Nimwegen had dus later een functioneringsgesprek met de ex-man van de vrouw met wie hij in het verleden een affaire had. 'Voor de bedrogen echtgenoot was het functioneringsgesprek de ultieme vernedering', meldt NRC.

Weer later begon Van Nimwegen een liefdesrelatie met Marianne Bloos. Zij is in 2011 onder verantwoordelijkheid van Van Nimwegen benoemd tot hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket.

Onderzoek

NRC licht het nieuwe tipje van de sluier een dag nadat het OM bekend maakte dat dat voormalig procureur-generaal bij de Hoge Raad, Jan Watse Fokkens, de commissie leidt die onafhankelijk onderzoek doet naar de relatie tussen de twee topmensen Bloos en Van Nimwegen. 

Er wordt bekeken of sprake is geweest van integriteitsschendingen in de top van het OM. Het onderzoek wordt gestart naar aanleiding van recente publicaties in NRC.

Besluitvorming

Volgens het OM wordt onder meer de besluitvorming onderzocht rond de benoeming van toenmalig procureur-generaal Van Nimwegen tot hoofdofficier van justitie in Rotterdam in 2014. Bekeken wordt of in NRC verwoorde spanningen binnen het OM rondom de relatie tussen hem en Bloos van invloed waren op diens functieverandering. Ook wordt onderzocht hoe het College van procureurs-generaal is omgegaan met meldingen over die relatie tot aan het voorjaar 2016, toen de relatie formeel werd gemeld. Van Nimwegen is inmiddels met buitengewoon verlof.

Behalve Fokkens maken ook Tineke Cleiren (hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de universiteit Leiden) en Hans de Doelder (emeritus hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) deel uit van de onderzoekscommissie.

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”