Rechtbanktekening van verdachte Youssef, de neef en ex-advocaat van Ridouan Taghi tijdens het liquidatieproces Marengo.
Volledig scherm
Rechtbanktekening van verdachte Youssef, de neef en ex-advocaat van Ridouan Taghi tijdens het liquidatieproces Marengo. © ANP / ANP

OM onderzocht of Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, informatie doorspeelde

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onderzocht of advocaat Inez Weski informatie heeft gelekt in de strafzaak rond de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, of dat zij een usb-stick de gevangenis in heeft gesmokkeld waar haar cliënt verbleef. Dat bleek vandaag tijdens de voorbereidende zitting in de strafzaak van Taghi's neef Youssef, die tevens als zijn advocaat heeft opgetreden en informatie zou hebben doorgespeeld.

 1. Taghi kon ‘onbeperkt’ berichten sturen uit EBI, daarom werd berichtensysteem voor bajesklanten stopgezet

  Taghi kon ‘onbeperkt’ berichten sturen uit EBI, daarom werd berichten­sys­teem voor bajesklan­ten stopgezet

  Het berichtensysteem eMates, waarmee gedetineerden met de buitenwereld kunnen communiceren, is door minister Weerwind (Rechtsbescherming) stilgelegd nadat het Openbaar Ministerie alarm had geslagen over grote hoeveelheden berichten die Ridouan Taghi ‘onbeperkt’ via het systeem kon versturen. Het OM bevestigt dat desgevraagd. De vrees was dat Taghi via het systeem criminele activiteiten kon voortzetten.
 2. Youssef Taghi over uitbraakplannen Ridouan Taghi: ‘Heb geprobeerd de boel te de-escaleren’
  Play
  met video

  Youssef Taghi over uitbraak­plan­nen Ridouan Taghi: ‘Heb geprobeerd de boel te de-escaleren’

  Youssef Taghi, voormalig advocaat en neef van Ridouan Taghi, heeft vooral geprobeerd om ‘dingen te sussen, te vertragen’ en nam ‘een afwachtende houding aan’. ,,Ik heb geprobeerd de boel te de-escaleren.” Dat zei hij maandag tijdens een nieuwe inleidende zitting. Hij wordt ervan verdacht als advocaat te hebben meegewerkt aan een ontsnappingspoging van Ridouan Taghi.