Volledig scherm
Brech tijdens zijn arrestatie in Spanje © Spaanse politie

OM mag geen onderzoek naar Brech doen in Spanje

De Nederlandse politie kan in Spanje geen onderzoek instellen naar de spullen die in beslag zijn genomen bij de arrestatie van Jos Brech vorige week zondag. Ook mag de Nederlandse politie geen getuigen horen.

Volledig scherm
Hier de eigenaar de yoga-commune bij het dorpje Castellterçol. Hij droeg Brech over aan de politie. HEt Nederlandse OM zou hem en andere die Brech in Spanje hebben meegemaakt, graag spreken. © Winkels Edwin

Het Openbaar Ministerie liet afgelopen week weten graag de bezittingen van Brech te onderzoeken. Ook wil Justitie de mensen bevragen bij wie hij de laatste maanden heeft gewoond.

Het OM heeft daarvoor een verzoek aan de Spaanse autoriteiten gedaan, maar die weigeren toestemming. ,,Wij hebben geen bevoegdheden daar,'' zei een woordvoerster van het OM in Maastricht zondag.

Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen twintig jaar geleden op de Brunssummerheide. De politie maakte dat woensdag 22 augustus bekend in een live-uitgezonden persconferentie. Daarbij werd duidelijk dat Brechs dna is aangetroffen op het lichaam van de jongen. 

Spaanse cel

Enkele dagen later werd hij na een tip van een Nederlander in Spanje opgepakt nabij Barcelona. Hij zit in afwachting van zijn uitlevering aan Nederland vast in een Spaanse cel. Een rechercheur en een vertegenwoordiger van het OM is in Spanje om uitleg te geven over de zaak. Beide Nederlandse beambten mogen zelf geen onderzoek doen in Spanje.

Medio deze week wordt B. naar Nederland gebracht, aldus het OM.

Bekijk hieronder de persconferentie over de aanhouding van Jos Brech: