OM eist vier jaar tegen klusjesman in zaak Ruinerwold
updateHet Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van vier jaar tegen de 61-jarige Josef B., voor de mishandeling en vrijheidsberoving van de kinderen van het gezin dat voor de buitenwereld verborgen werd gehouden in een afgelegen boerderij in Ruinerwold. De aanklager vindt dat de man per direct terug moet naar de gevangenis.
Voor de vier oudste kinderen die het gezin ontvluchtten is zonneklaar dat Josef B. moet hebben geweten dat het leven dat zij leidden abnormaal was. Hij had volgens de oudste kinderen talloze mogelijkheden om een einde aan de onmenselijke situatie te maken, maar sloot de ogen.
Volgens de ontsnapte zoon Israel, waardoor de boerderij wereldnieuws werd, was ook de klusjesman uiteindelijk slachtoffer van het extreme gedachtegoed van vader Gerrit Jan van D., zei hij tijdens de zitting. Iedereen zat uiteindelijk gevangen in dat systeem, maar toch neemt hij het B. kwalijk dat hij er bewust voor heeft gekozen dit te ondersteunen. ,,Er zijn zoveel gebeurtenissen geweest waarvan hij wist dat het onacceptabel was. Talloze mogelijkheden heeft hij gehad om dit niet voort te laten bestaan, maar hij heeft zijn ogen gesloten. Nog steeds houdt hij vol dat het allemaal wel meeviel. Wij moeten leven met de waarheid en die valt absoluut niet mee.”
Zelfde rechters
Eerder vandaag werd bekend dat de zaak tegen B. dezelfde rechters behoudt. Dit besloot de wrakingskamer van de rechtbank in Assen. De rechters zetten de zitting vanavond voort. De officier van justitie is om 19.00 uur begonnen met het requisitoir, dat inmiddels is uitgemond in de strafeis van vier jaar cel. De rechtbank zal de zaak laat in de avond afronden.
Advocaat Yehudi Moszkowicz, die de 61-jarige B. bijstaat, had de rechtbank in Assen gewraakt. Hij vindt dat één van de rechters vooringenomen is geweest in de vraagstelling aan zijn cliënt, waardoor de indruk werd gewekt dat er al een standpunt was ingenomen. De wrakingskamer vindt dat de rechter nadrukkelijk slechts een vraag heeft gesteld.
Moszkowicz struikelde over de vraagstelling van één van de rechters. Uit de manier van vragen wekte zij volgens de raadsman de indruk dat ze al een mening over de zaak had. De rechter, die deze vraag stelde, zei tegen de wrakingskamer dat zij van B. wilde horen over wat hij bij de politie verklaarde dat de kinderen vrij waren om te gaan en staan waar ze wilden. Ze vroeg zich af in hoeverre dit mogelijk was, omdat de kinderen niet over documenten beschikten. ,,Ik stelde niets vast. Ik heb geprobeerd B. te verleiden tot een antwoord op een vraag, maar dit is niet gelukt. Jammer”, zei de rechter.
Communicatie via briefjes
B. wilde al de hele ochtend niets vertellen en communiceert met de rechters via briefjes die zijn advocaat voorleest. Ook over de rol die hij binnen het Ruinerwoldse gezin had, zweeg hij. Van 2010 tot oktober 2019 leefde vader Gerrit Jan van D. met zes van zijn kinderen op een boerderij in totale afzondering. Sinds eind jaren 90 kent B. de familie waarbij vader Gerrit Jan op extreme wijze leefde volgens zijn eigen evangelie.
Het Openbaar Ministerie verwijt B. mishandeling en vrijheidsberoving van de kinderen van het gezin. Ook wordt hij vervolgd voor de vrijheidsberoving van een man uit Oostenrijk die daar tijdelijk verbleef.
De vier oudste kinderen, die niets meer met hun vader te maken willen hebben, beschrijven Josef B. als een discipel van de familie die zelf ook slachtoffer was van hun vader, maar er bewust voor koos om dat in stand te houden. Ook hij zou in de ogen van vader Gerrit Jan, een slechte invloed hebben gehad op de familie, net als de oudste kinderen. Sinds 2015 werd hij ook uit de hoeve in Ruinerwold verdreven en mocht hij volgens de kinderen alleen nog op het buitenterrein komen.
B. deed alles voor de familie en in opdracht van vader Gerrit Jan, nooit andersom. Ze noemen hem onderdanig en hij zou - net als de kinderen - ook zijn mishandeld door hun vader. B. mocht niets zelf bepalen. De oudste zoon van het gezin, Shin, herinnert zich dat B. hard in elkaar werd geslagen omdat hij met verkeerde gedachten naar de moeder van het gezin had gekeken. De klusjesman werd daarna onder meer langer dan tien minuten aan zijn haren getrokken. Zoon Edino herinnerde zich dat zijn vader bovenop B. zat en hem op zijn kin sloeg, zonder dat hij zich verzette. ,,Hij schikte zich naar de wil van mijn vader. Ik denk dat hij dat zag als het schikken naar god.”
Ook was B. er volgens de kinderen vaak bij als zij werden mishandeld. De keuze van de straf kwam van hun vader en hij voerde die straf ook uit. B. raakte hen zelf met geen vinger aan, maar B. greep ook niet in om de mishandelingen te stoppen. Hij was erbij toen ze bijvoorbeeld minutenlang tot aan hun nek in een koud bad met water moesten zitten, of als hun keel soms werd dichtgeknepen totdat ze bijna hun bewustzijn verloren.
B. is opzettelijk bezig geweest om deze situatie in stand te houden. Zonder hem was dit niet gelukt
Het was volgens de kinderen B. die de boerderij in Ruinerwold had geregeld zodat vader Gerrit Jan daar met zijn kinderen in totale afzondering kon leven. Hij knapte de boerderij op, kwam dagelijks over de vloer om de tuin te onderhouden en deed op zaterdag de boodschappen. Ook was hij een van de mensen die geld doneerden, samen met nog twee Oostenrijkers. ,,Hij is opzettelijk bezig geweest om deze situatie in stand te houden. Zonder hem was dit niet gelukt.”
Heksenjacht
Josef B. besloot geen enkele vraag meer te beantwoorden van de rechters. In eerdere zittingen liet hij al weten niet te begrijpen waar iedereen zich zo druk over maakt en noemde dit een heksenjacht. ,,Wat is er strafbaar aan het geloven in God? Ik heb een rein geweten en niemand van hun vrijheid beroofd,” zei hij tijdens een eerste inleidende zitting in 2020.
Alleen B. staat terecht. Gerrit Jan van D. kreeg in 2016 een hersenbloeding waardoor zijn hersenen zijn aangetast. De rechtbank in Assen bepaalde vorig jaar in maart dat de man een strafzaak niet zou begrijpen en stopte de rechtszaak tegen Van D.
Hoe zat het ook alweer?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
De moordenaar van Els Borst blijft nog minimaal twee jaar in tbs: ‘Behandeling nog lang niet klaar’
Dat zielige hoopje mens dat totale onzin zat uit te kramen. Toen Bart van U., moordenaar van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus Loïs, ooit voor het eerst voor de rechter verscheen, leek hij totaal de weg kwijt, ontoerekeningsvatbaar. Toch kreeg hij uiteindelijk acht jaar cel en tbs. In dat laatste regime zit hij nu twee jaar en moest de rechter vandaag besluiten of daar minimaal twee jaar bij zou komen. De rechtbank besloot daar net toe: ‘De behandeling is nog lang niet klaar'. -
PREMIUM
Glutenvrij uit eten? Twee derde restaurants informeert gasten verkeerd, honderden boetes van NVWA
400.000 Nederlanders met een voedselallergie lopen gevaar nu ruim de helft van de horeca, winkeliers en supermarkten niet goed vermeldt of gerechten allergenen en gluten bevatten. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van ruim vijfduizend inspecties. -
OM: Oostenrijkse klusjesman mishandelde Ruinerwoldse kinderen
De Oostenrijkse klusjesman Josef B. (60) die de Ruinerwoldse vader Gerrit Jan zou hebben geholpen onder te duiken met zes van zijn negen kinderen, wordt nu ook verdacht van het medeplegen van de mishandelingen van hen. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.”
-
PREMIUM
Uit Oekraïne geredde honden in beslag genomen, baasjes ten einde raad: ‘NVWA meet met twee maten’
Elena Kruglak haalde eind maart acht getraumatiseerde Oekraïense rottweiler pups op bij een Oekraïense hondenfokker nabij Kiev, die niet meer voor de dieren kon zorgen. Terug in Nederland werden de viervoeters in beslag genomen vanwege gevaar op rabiës (hondsdolheid). -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’