Volledig scherm
De schade aan de gevel van het gebouw van Pijper Media, waar behalve Panorama ook de redactie van Revu zit, was groot na de aanslag. © anp

OM eist tot 7 jaar celstraf voor aanslag Panorama

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 7 en 6 jaar geëist voor de aanslag op het redactiegebouw van Panorama in Amsterdam. Volgens het OM zit motorclub Caloh Wagoh achter de aanslag op Panorama.

Volledig scherm
Voorzitter R.A. Overbosch van de rechtbank voor aanvang van de inhoudelijke behandeling van het proces over de aanslag op Panorama. © ANP

Het was een daverende knal, toen 21 juni 2018 het redactiegebouw van weekblad Panorama werd beschoten met een antitankwapen. De schade aan het gebouw en in de omgeving bleek groot, gewonden vielen er niet. Niet lang na deze aanslag werden Richard Z. (42), John P. (46) en Mike van den B. (26) aangehouden als verdachten.

Z. is de president van de Woerdense afdeling van motorclub Caloh Wagoh. Het OM ziet hem als het brein achter de aanslag en concludeert dat onder meer uit tal van afgeluisterde gesprekken en camerabeelden. ,,Papa heeft zijn ding gedaan’’, zegt Z. in een afgeluisterd gesprek, nog geen uur nadat de aanslag werd gepleegd.

De politie had hem al in beeld: de inlichtingendienst van de politie had informatie ontvangen uit een ander lopend onderzoek dat Z. met een lid van Caloh Wagoh ‘iets zou gaan doen in de buurt van Sloterdijk’. Maar wat het plan precies was, dat wist de politie niet. Om het zekere voor het onzekere te nemen werd de telefoon van Z. gevolgd, werden zijn telefoongesprekken afgeluisterd en hield een observatieteam hem in de gaten.

Maar omdat Z. na een voorverkenning in de buurt van Panorama niet meer in Amsterdam was, ging de politie er vanuit dat er die avond niks zou gebeuren. Niets bleek minder waar. Enkele uren na de aanslag werd Z. al door de politie opgepakt.

Sterk bewijs

Quote

Ik kom er nu pas mee, omdat ik eerst niet durfde

Mike van den B. (26)

Na maanden intensief onderzoek zegt het OM sterk bewijs te hebben dat John P. en Mike van den B. de daadwerkelijke aanslag hebben gepleegd. Op de lanceerbuis van het antitankwapen werd door forensische rechercheurs dna gevonden van John P. En in de auto van Van den B. werden glasdeeltjes gevonden, die afkomstig lijken te zijn van de door de explosie kapotgeslagen ramen.

John P. ontkent alle betrokkenheid en zegt geen idee te hebben hoe zijn dna op het wapen is gekomen. Naast het dna-bewijs is er een afgeluisterd gesprek van de dag van de aanslag, waarin Richard Z. aan John P. vraagt ‘zijn stoute schoenen aan te trekken’. Lachend zegt John P. dat ‘dit wel goedkomt’.

Als enige legde Van den B. ietwat verrassend een gedeeltelijke bekennende verklaring af. ,,Ik kom er nu pas mee, omdat ik eerst niet durfde.” Volgens Van den B. wist hij niet anders dan dat hij als chauffeur zou optreden en dat hij op de uitkijk zou staan. Hij geeft toe dat hij iemand heeft gezien met een ‘langwerpig voorwerp’, en dat het in de kofferbak werd gelegd. Wie dat was, wil Van den B. niet zeggen. ,,Ik praat niet over anderen.” Dat de Panorama werd beschoten noem Van den B. ‘belachelijk’. ,,Journalisten moeten hun werk kunnen doen.”

Reactie OM

Officier van justitie Carolien Cnossen noemt de aanslag ‘een aanval op de persvrijheid’ en vindt de ontkennende verklaringen die de verdachten hebben afgelegd uiterst ongeloofwaardig. De impact van de aanslag is volgens Cnossen groot.  ,,De beschieting van een redactie ondermijnt de journalistieke vrijheid.” Het OM eiste 7 jaar celstraf voor Richard Z. John P. en Mike van den B. hoorden 6 jaar eisen.

Waarom Panorama werd beschoten, blijft vooralsnog onduidelijk. Mogelijk heeft een samenwerking met de misdaadsite boevennieuws.nl hier iets mee te maken, meldde het blad vorige week. ,,Voor mij staat het nog steeds niet vast dat de aanslag door deze samenwerking kwam. Toch heb ik besloten om, onder andere vanwege die aanslag, de samenwerking met die site te beëindigen”, schreef de redactiechef van Panorama eerder. Beide publiceren met enige regelmaat over de georganiseerde misdaad.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

  1. Grote onrust rond rijschool: leerlingen woest, eigenaar duikt onder ‘na kogel in brievenbus’

    Grote onrust rond rijschool: leerlingen woest, eigenaar duikt onder ‘na kogel in brievenbus’

    Een eigenaar van een rijschool in Zoetermeer is vandaag ondergedoken omdat hij en zijn gezin ernstig bedreigd zouden zijn door klanten. Dat gebeurde vlak nadat het faillissement van zijn rijschool werd uitgesproken. Duizenden leerlingen vrezen hun geld kwijt te zijn. ,,We worden bedreigd met de dood en er liggen kogels in de brievenbus”, stelt Verkeersschool Aalbregt in een verklaring. De politie bevestigt dat er vanmiddag een incident is geweest.