OM eist taakstraf voor ‘grenzeloos naïeve’ journaliste Ans Boersma voor visumaanvraag Syriër
Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van 1 maand tegen de journaliste Ans Boersma vanwege valsheid in geschrifte. Ze vroeg in 2014 op basis van vervalste documenten een toeristenvisum aan voor haar toenmalige Syrische vriend Aziz A. Justitie ziet A. inmiddels als een voormalig kopstuk van een terroristische organisatie in Syrië. Boersma zegt dat verleden niet volledig te hebben gekend en niet te hebben geweten dat de documenten vals waren.
,,Maakt liefde blind? Of wordt liefde misbruikt om een doel te bereiken?” vroeg de officier van justitie zich vanochtend in de rechtbank Rotterdam af. ,,Uit het dossier blijkt dat Boersma heeft geweten dat Aziz naar Nederland wilde komen om hier te blijven. De feiten zijn onder normale omstandigheden misschien van relatieve ernst, maar de omstandigheden zijn niet normaal. Deze man had een groot gevaar voor de Nederlandse samenleving kunnen vormen en Boersma wist dat hij een discutabel verleden had.” Het OM spreekt van ‘grenzeloze naïviteit'. ,,Boersma ziet niet in wat ze fout heeft gedaan, daarom wil ik ook een voorwaardelijke straf.”
Haar advocaat Marq Wijngaarden vraagt om vrijspraak. ,,Ze wist niet dat de documenten vals waren en had dat ook niet hoeven weten.” Ook had Aziz ‘haar maar 1 of 2 procent verteld van alles wat hij in het verleden had meegemaakt'. Hij vindt sowieso dat het Nederlandse Openbaar Ministerie haar ‘met leugens’ in gevaar heeft gebracht door de Turkse justitie om informatie over haar te vragen. ,,Haar reputatie is nu weg.”
Balie-jihadist
Aziz (die ook bekend staat als de Balie-jihadist) en Boersma (nu 32) ontmoeten elkaar in 2013 in Turkije en hadden daarna maandenlang een relatie. Justitie ziet Boersma niet als verdachte in het terreuronderzoek tegen haar ex, maar verdenkt haar wel van valsheid in geschrifte in 2014 bij het aanvragen van een toeristenvisum voor Aziz (nu 35) voor Nederland. Dat visum werd afgewezen, maar Aziz kwam kort daarna op illegale wijze alsnog naar Nederland, vroeg asiel aan en kreeg een verblijfsvergunning. Enige tijd nadat Aziz in Nederland arriveerde, kwam de relatie tussen hem en Boersma (die in Nederland woonde, maar vaak naar Turkije reisde) tot een eind.
Vals paspoort
Maar het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt haar nog wel voor valsheid in geschrifte. In de aanvraag voor een toeristenvisum voor Nederland maakte Aziz gebruik van een vervalst paspoort en een vals diploma van de Universiteit van Damascus. Volgens het OM wist Boersma dat of had ze het moeten weten. Zo stond er op het diploma een jaartal (2010) waarop Aziz in werkelijkheid in een gevangenis in Syrië zat, als tegenstander van het regime van president Assad. Boersma zei daar eerder in de Volkskrant over ‘dat ze niet als een detective in de relatie zat’. De journaliste zegt Aziz voor een bezoek naar Nederland te hebben willen halen zodat hij het land kon leren kennen.
Boersma verklaarde dat ze niet wist dat het paspoort van Aziz vals was. ,,Voor zover ik wist reisde hij er ook weleens mee naar Dubai.” Ze kon zich niet herinneren of ze het diploma van de universiteit van Damascus daadwerkelijk had gezien. Op de visumaanvraag meldde ze ook dat Aziz zo’n 2000 dollar per maand verdiende als zakenman in Turkije. Bij de politie verklaarde ze dat dat ‘aangedikt’ was. In de rechtbank weersprak ze dat. ,,Hij zei dat hij werkte.” Ze heeft hem dat echter nooit zien doen. Volgens Boersma was het echt de bedoeling dat Aziz (die zich in in die tijd Ziyad noemde) na een bezoek aan Nederland weer terug zou gaan naar Turkije. ,,Ik wilde niemand illegaal naar Nederland halen.”
Was Boersma naïef? ,,Ik laat me niet in met mensen die misdaden plegen. Ik had vertrouwen in mijn ex. Wel heb ik de afgelopen jaren een ander beeld van bepaalde gebeurtenissen gekregen.”
‘Weggetipt’
Achter de vrij kleine zaak van valsheid in geschrifte gaat nog een veel breder verhaal schuil. Het bracht Boersma in 2018 in het oog van een mediastorm.
Nederland vroeg Turkije eind 2018 om informatie over Boersma, toen werkzaam als correspondent in Istanbul, in het onderzoek tegen haar dan ex-vriend Aziz. De Turken zagen haar vanwege dat informatieverzoek van Nederland als staatsgevaarlijk en zetten haar het land uit. Het Nederlandse Openbaar Ministerie liet eerder al weten die uitzetting te betreuren en herhaalde dat vandaag in de rechtbank. ,,We hebben er ook nooit een geheim van gemaakt dat de informatie die naar Turkije is gegaan, niet zo handig is geweest”, aldus de officier van justitie.
Gisteren werd bekend dat de Nederlandse staat daarom een schadevergoeding gaat betalen aan Boersma. Ze raakte door de uitzetting haar baan als correspondent voor onder meer het Financieele Dagblad en Trouw kwijt. Het precieze bedrag van de schikking wordt vanwege een geheimhoudingsclausule niet bekendgemaakt. Boersma zegt dat ze tevreden is met het bedrag.
Boersma's advocaat Marq Wijngaarden vroeg vanochtend in de rechtbank in Rotterdam om het OM niet ontvankelijk te verklaren en daarmee de zaak tegen zijn cliënt stop te zetten. ,,Justitie heeft mijn cliënt als het ware weggetipt aan de Turkse justitie en haar daarmee ernstig in gevaar gebracht. Ze had nu zo maar in Turkije in de cel kunnen zitten.” In het informatieverzoek van het OM aan de Turken staan volgens Wijngaarden twee grote fouten. Zo wordt er geschreven dat Aziz A. op dat moment (eind 2018) nog steeds een leider van de terroristische groepering Jabhat al Nusra zou zijn, terwijl hij toen in werkelijkheid al 4 jaar in Nederland was. Ook stond er dat A. en Boersma nog steeds een relatie hebben, terwijl die al jaren voorbij is.
De rechtbank oordeelde dat de zaak wel mocht doorgaan.
17 moorden
De zaak tegen Aziz A. en zijn broer Fatah, die ook naar Nederland kwam, loopt nog steeds en gaat in juli weer verder. De mannen zitten sinds najaar 2018 vast. Justitie verdenkt Aziz ervan een leidinggevende functie te hebben gehad bij Jabhat al Nusra en betrokken te zijn geweest bij een moordpartij waarbij 17 gevangen genomen soldaten van het leger van president Assad zijn geëxecuteerd. Aziz A. ontkent daarbij betrokken te zijn geweest.
Boersma heeft de afgelopen twee jaar meerdere keren verteld dat Aziz haar wel verteld heeft dat hij in Syrië in de gevangenis had gezeten als tegenstander van het Assad-regime, daar zou hij ook mensen hebben ontmoet die later tot Jabhat al Nusra zijn gaan behoren. Hij zou tegen haar hebben gezegd ‘geen bloed aan zijn handen te hebben'.
De rechtbank doet op 1 juni uitspraak in de zaak tegen Ans Boersma.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMCrowdfunding
Familie van ex-speler Jong Vitesse wil Spaanse politie aanklagen na klifdrama: 'Video niet door ons gelekt’
De familie van de op Mallorca omgekomen Arnhemmer Mourad Lamrabatte (31) beraadt zich op juridische stappen tegen de Spaanse autoriteiten nadat een video van het klifdrama uitlekte op internet. Broer Ibrahim is ervan overtuigd dat de Spaanse politie het schokkende filmpje heeft gelekt aan Spaanse media. ,,Het is ongelooflijk dat je na zo’n vreselijk incident nog een trap na krijgt van de politie. We zijn in shock.” -
Kopstuk Nederlandse mocromaffia, handlanger van Taghi, opgepakt
Een van de laatste voortvluchtige kopstukken uit de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi is door de landelijke recherche opgespoord en gearresteerd in Servië. Dat bevestigt het landelijk parket na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om Boris P. (45), alias de Bosniër, die door justitie wordt gezien als de ‘ceo van de divisies geweld en financiën’ van de mocromaffia. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD
De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus. -
PREMIUM
Na bizarre speurtocht vindt Sebastian zijn Colombiaanse moeder: ‘Hier had ze jaren op gewacht’
Op eigen houtje ging Sebastian Kruis (32) op zoek naar zijn biologische moeder in Colombia. Na een verbijsterende speurtocht vond de Hagenaar haar in een opvang voor oudere daklozen in miljoenenstad Medellín: ,,Tegen iedereen die het horen wilde riep ze: ‘Ik zei het toch, ik zei het toch?’’’ -
Update
Meldplicht voor apenpokken-besmettingen na enkele gevallen in Nederland; geen druk op zorg verwacht
Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Minister Ernst Kuipers verwacht echter geen grote problemen door het virus.