Volledig scherm
© anp

OM: 18-jarige Mitchell wilde vooral stoer doen met dreigen ‘school shooting’

Mitchell O., verdacht van het voorbereiden van een zogeheten ‘school shooting’, wilde vooral choqueren en stoer doen. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM), dat vandaag 180 dagen jeugddetentie tegen de 18-jarige Amsterdammer eiste, waarvan ongeveer de helft voorwaardelijk. 

Het OM gelooft niet dat O. daadwerkelijk van plan was een aanslag te plegen. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan een poging tot bedreiging, aldus de officier van justitie.

De politie kreeg in mei vorig jaar voor het eerst een tip van de Amerikaanse FBI over verontrustende berichten van O. op YouTube. Daarin zei hij dat hij bezig was met het voorbereiden van een schietpartij op een school. De jongen plaatste een Engelstalige reactie op een internetfilmpje.

De politie zocht O. twee keer thuis op om hem te waarschuwen en te manen te stoppen met het publiceren van dergelijke teksten. Volgens O. heeft hij slechts ,,een grap’’ willen maken. In december tipte de FBI de Nederlandse politie opnieuw over alarmerende ‘postings’ van O. Toen besloot zij in te grijpen en hem vast te zetten. 

O. zou vanaf begin 2016 tot half december 2018 voorbereidingen hebben getroffen tot het plegen van een misdrijf met voorwerpen en stoffen. Hij leek het overigens niet gemunt te hebben op één bepaalde school of scholen.

Fascinatie

Onderzoek leerde dat O. ,,duidelijk een fascinatie heeft” met gewelddadige gebeurtenissen en beelden daarvan, variërend van de Tweede Wereldoorlog tot Amerikaanse ‘school shootings’. De officier: ,,Iedereen voelde aan zijn water dat dit niet goed ging en dat er ingegrepen moest worden.’'

Het OM zette op de aanklacht hoog in: O. werd verdacht van het voorbereiden van moord en doodslag, dan wel van een terroristisch misdrijf. Voor het OM is inmiddels vast komen te staan dat daarvan geen sprake is geweest. De poging tot bedreiging is niettemin ,,zeer ernstig”, benadrukte de officier, ook omdat O. er flink wat onrust mee heeft veroorzaakt. ,,Foute grapjes kun je maken met vrienden, niet op internet.” Het OM vindt dat O. stevige begeleiding nodig heeft om zijn leven een positieve draai te geven.

Geen loze kreten

Het lijkt erop dat de woorden van de Amsterdamse jongen geen loze kreten waren. Op zijn telefoon trof de politie beeldmateriaal aan van buitenlandse school shootings, bomaanslagen en andersoortige schietpartijen. Hij had al een of meer vuurwapens en messen en een bivakmuts in zijn bezit.

Vanwege de media-aandacht wilde O. vanmorgen niet op de zitting verschijnen. De officier van justitie vond dat de man de zitting moest bijwonen en vroeg om een bevel tot medebrenging. De rechter ging op dat verzoek in. De zitting werd daarom met een uur geschorst.

De rechtbank doet uitspraak op 28 maart.