Volledig scherm
Oud-piloot Julio Poch (rechts) komt aan bij de rechtbank voor de openbare verhoren in de zaak van Poch tegen de staat. De oud-piloot daagt de ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken voor de rechter. © ANP

Officier weerspreekt getuigenis in zaak-Poch: ‘Niet gesproken over hoger Nederlands belang’

Officier van justitie Guus Schram ontkent dat hij ooit iets heeft gezegd over een belang van het koninklijk huis in het kader van de zaak-Julio Poch. Hij sprak vandaag als getuige tegen dat hij uitlatingen daarover heeft gedaan tegen oud-directeur van Transavia Michiel Meijer, in een gesprek in 2010.

Bij de rechtbank in Rotterdam vinden momenteel getuigenverhoren plaats op verzoek van oud-Transavia-piloot Poch, in voorbereiding op diens schadeclaim aan het adres van de Staat.

Meijer is gisteren gehoord. Hij zei toen onder meer dat Schram hem heeft gezegd dat in de kwestie-Poch een ,,hoger belang" speelde. Dit belang zou het belang zijn van Jorge Zorreguieta, de inmiddels overleden vader van koningin Máxima.

Poch (67), die door zijn vroegere vaderland Argentinië werd verdacht van betrokkenheid bij zogeheten dodenvluchten tijdens het regime van dictator Jorge Videla, zou door Nederland in handen van de Argentijnse justitie zijn gespeeld, via Spanje. Zorreguieta, die staatssecretaris was onder Videla, zou daardoor uit de wind worden gehouden. Bij de dodenvluchten werden tegenstanders van het regime boven zee levend uit vliegtuigen gegooid.

Hart luchten

Volgens Schram is er niet gesproken over de inhoud van de zaak-Poch. Het gesprek was door Meijer aangevraagd en vooral bedoeld om hem bij justitie zijn hart te laten luchten over de schade die de affaire-Poch toebracht aan Transavia. Meijer was gisteren zeer stellig in zijn bewering dat het onderhoud een andere insteek had en dat Schram wel degelijk over de zaak zelf heeft gesproken.

In de Argentijnse strafzaak tegen Poch heeft Meijer als getuige hetzelfde verklaard. Poch is na acht jaar voorarrest door de rechtbank vrijgesproken. Hij werd in september 2009 gearresteerd, in het Spaanse Valencia, om vervolgens door Spanje te worden uitgeleverd aan Argentinië. Poch is Argentijn van geboorte, maar tot Nederlander genaturaliseerd. Hij wil 5 miljoen euro schadevergoeding eisen van de Staat.

Vanmiddag volgt het getuigenverhoor van Ernst Hirsch Ballin, oud-minister van Justitie.

Volledig scherm
Oud-justitieminister Ernst Hirsch Ballin arriveert bij de rechtbank voor de openbare verhoren in de zaak. © ANP
 1. Erehaag met trekkers voor verongelukte Bart (17)

  Erehaag met trekkers voor verongeluk­te Bart (17)

  Acht grote trekkers met rode ballonnen als hartjes en zwaailichten, gereden door schoolkameraden van de verongelukte Bart Bloemendaal (net 17). Ze stonden vrijdagavond in het gelid naast het zalencentrum Morshuis in Albergen. De leerling van de school het Zone.college uit Harbrinkhoek kwam vorige week vrijdagavond op een rotonde in Reutum onder zijn gekantelde trekker terecht. Hij zei tegen zijn moeder dan hij met een vriend zou gaan ‘snacken’, maar ze troffen meisjes. Na het fatale ongeluk waren het kerkdorp en de wijde omgeving zijn in een diepe rouw gedompeld.
 2. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
  Update

  Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

  De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.