Nog geen einde aan belastingontwijking piloten en cabinepersoneel KLM
KLM moet beter zijn best doen om te voorkomen dat het bedrijf meewerkt aan belastingontwijking door piloten en cabinepersoneel die buiten Nederland wonen. Staatsagent bij KLM Jeroen Kremers gaat daarover in gesprek met de luchtvaartmaatschappij, melden ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Mark Harbers (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.
Sinds het begin van de coronacrisis is aan KLM tot nu toe in totaal 6,5 miljard euro aan steun verleend. Dat komt neer op 240.000 euro per werknemer. Oftewel, in de woorden van de overheid zelf: een 'zeer omvangrijke’ steun. Aan Jeroen Kremers als staatsagent bij de KLM de taak om te rapporteren of de luchtvaartmaatschappij aan de regels voor coronasteun heeft voldaan. Een van de voorwaarden is de toezegging van KLM dat ‘mogelijke medewerking aan of facilitering van belastingontwijking door werknemers wordt beëindigd’.
Uit de laatste voortgangsrapportage van de overheid blijkt dat 11 procent van de piloten en 5 procent van het cabinepersoneel buiten Nederland woont. Dat zijn circa 680 medewerkers in totaal. De meeste piloten wonen in Spanje, voor het cabinepersoneel is België favoriet. Nieuwsuur meldde bijna twee jaar geleden dat een deel van hen dat zou doen op aanraden van belastingadviseurs. De regeling voor hun reiskostenvergoeding maakt het makkelijk om in het buitenland te gaan wonen om belastingredenen.
Tekst gaat verder onder tweet.
Kremers merkt wel op dat die mensen niet allemaal in het buitenland wonen om belastingredenen, maar ook vanwege bijvoorbeeld familiebanden of het weer. Toch schat hij dat zo’n twee derde in een land woont waar ze minder belasting betalen. Al die medewerkers mogen voor woon-werkverkeer gratis gebruikmaken van vluchten van de KLM-groep. De regeling waarmee de piloten een vergoeding krijgen voor hun internationale reiskosten maakt het volgens de staatsagent makkelijker om in Nederland belasting te ontwijken door in het buitenland te gaan wonen.
Strengere gedragsregels
Het is volgens Kremers niet te doen om van iedereen te controleren waarom zij in het buitenland wonen. Wel zegt hij met KLM te kijken of er ‘generieke initiatieven mogelijk zijn om aan eventuele facilitering een einde te maken’. Hij denkt dan aan een maximum van de reiskostenvergoeding, gelijk aan de reiskostenvergoeding voor medewerkers die in Nederland wonen. Of aan strengere gedragsregels.
De Tweede Kamer wilde dat KLM zou optreden tegen dit soort vormen van belastingontwijking als voorwaarde voor de steun die het bedrijf kreeg in de coronacrisis. KLM zelf heeft aan de staatsagent laten weten dat aan die voorwaarde is voldaan omdat maar een klein aantal medewerkers in het buitenland woont, en dat bovendien niet illegaal is. Daar is Kremers het dus niet mee eens.
Verder houdt KLM zich volgens Kremers redelijk goed aan de voorwaarden. Aan de ‘bedrijfseconomische en financiële voorwaarden’ zoals kostenbesparingen wordt volgens hem ‘ruimschoots voldaan’, hoewel het nu zaak is om vooruit te kijken naar een mogelijk onzekere toekomst. Op het gebied van duurzaamheid en overlast, zal het bedrijf ook nog afhankelijk zijn van extra stappen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zelf moet zetten.
KLM bevestigt dat het in gesprek gaat met de staatsagent. De vliegtuigmaatschappij wil er verder niets over kwijt, zegt een woordvoerster.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoek: KLM op een na veiligste luchtvaartmaatschappij
-
PREMIUM
Nick (30) krijgt lachwekkende berekening van gasleverancier: ‘Moest even halfuur extra pauze nemen’
Geschat totaalbedrag: 26.245.239,96 euro. Die droge melding kregen Nick Van Hoeydonck en Sofie Glibert uit België toen ze de jaarafrekening voor hun gasverbruik kregen. ‘Toen ik dat bedrag zag, moest ik toch even een halfuur extra pauze nemen op het werk.’Stabroek -
PREMIUMVijf vragen
Vroegtijdig vertrek topman Elbers opmaat voor nieuwe machtsstrijd bij KLM
Onverwachts moet KLM-topman Pieter Elbers vertrekken bij de luchtvaartmaatschappij waar hij 30 jaar werkte. Het lijkt de opmaat voor een nieuwe machtsstrijd. -
PREMIUMcolumn
Marjolein Faber: het vleesgeworden voorbeeld van een politica die burgers doet afhaken
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMkinderrechters
‘Tegen vechtscheidende ouders moet vaker gezegd worden: kappen nou, je zit je kind kapot te maken’
Ze krijgen al jaren de meest schrijnende vechtscheidingen voor hun neus en moeten aanzien hoe kinderen daaronder lijden. Kinderrechters Peter Björn Martens en Marjolein Rietbergen willen ouders een spiegel voorhouden en leggen uit waarom. ,,De vader en moeder huilden toen ze hoorden wat hun dochter had gezegd.”
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.