Nieuwe F-35 kan niet tegen onweer, piloten moeten met een grote boog omvliegen
De nieuwe straaljager F-35 kan niet tegen onweer. Piloten moeten met een grote boog om onweersbuien heen vliegen. Geparkeerde vliegtuigen dienen standaard in een shelter te staan.
Het staat in een lijvige voortgangsrapportage over de verwerving van de F-35 die het ministerie van Defensie heeft vrijgegeven en waarover de Leeuwarder Courant bericht.
De fout kwam in april dit jaar aan het licht. Bij vier Joint Strike Fighters bleken leidingen van de brandstoftank te zijn aangetast. Dat is linke soep; het vergroot de kans op een explosie van brandstofdampen aan boord tijdens een blikseminslag.
Techneuten ontdekten dat ook de leidingen van enkele nieuwe Nederlandse F-35’s zijn beschadigd. Daarop is direct een verbod afgekondigd voor vliegen in de buurt van onweer. De kans op een blikseminslag moet sindsdien ‘tot een minimum worden beperkt’.
Piloten moeten met een grote bocht om bekende onweerscellen heen vliegen. De rapportage spreekt van een straal van 25 nautische mijl, dat is ruim 46 kilometer. Vliegtuigen die op de grond staan moeten bij onweer binnen 10 nautische mijl (18,5 kilometer) worden beschermd door een shelter of een bliksemafleider. ‘Nederland heeft dit advies overgenomen’, aldus de rapportage.
Nader onderzoek
De oorzaak van het probleem is onderwerp van nader onderzoek. Dat is in handen van het Joint Program Office dat de bouw van de vliegtuigen in de Verenigde Staten coördineert.
De nieuwe straaljager kampte eerder met kinderziektes. Zo trilden de bouten van het ophangsysteem van het boordkanon los. Verder bladdert bij 15 procent van de gevechtsvliegtuigen de coating van het doorzichtige dakje af. Dat komt door het gebruik van een nieuw soort afdichtingskit. Inmiddels wordt de oude kit weer gebruikt.
Beperkte vertraging
Nederland heeft 46 F-35’s besteld. Het eerste vliegtuig landde eind 2019 op Vliegbasis Leeuwarden. In Leeuwarden staan er nu vier. De wereldwijde coronacrisis zorgt maar voor een beperkte vertraging bij de uitlevering, zo blijkt. Voor de totale aanschaf ligt ruim 6 miljard euro klaar. Het positieve nieuws: de prijs per stuk daalt. Defensie hoopt aan het eind 179 miljoen euro over te houden van het investeringsbudget.
In 2013 kostte een enkele Joint Strike Fighter 86,1 miljoen dollar. Dat is gedaald naar 70,8 miljoen dollar dit jaar.
Eind vorig jaar landde de eerste F-35 in Leeuwarden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Corona
Huisartsen sturen ‘motie van treurnis’ naar minister over nieuwe prikronde: ‘Onbeschofte actie’
Huisartsen, verenigd in twee actiegroepen, sturen massaal een boze e-mail met een ‘motie van treurnis’ naar zorgminister Kuipers. De artsen balen dat zij binnen hun praktijk moeten uitzoeken welke patiënten als eerste in aanmerking komen voor een nieuwe coronaprik. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Veel Randstedelingen trekken naar Nijkerk: ‘Ja hoor, je kunt hier op zondag prima je auto wassen’
Amsterdam, Rotterdam of Utrecht? Nee. Nijkerk, daar moet je zijn. De Gelderse gemeente blijkt hét toevluchtsoord voor mensen uit de Randstad, concludeerde het Centraal Bureau voor Statistiek deze week. Waarom? ,,Als je hier je portemonnee vergeet, kun je een dag later komen betalen. Probeer dat maar eens in Amsterdam.” -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Verdachten konden blinde rechter Romke niet om de tuin leiden: ‘Het is moeilijk stem in de plooi te houden’
Romke de Vries (73) schreef geschiedenis als de eerste blinde rechter van Nederland. Dit jaar nam hij afscheid in Rotterdam. ,,Ik luisterde goed naar wat iemand níet zei.”
-
PREMIUM
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien, maar dat is nog niet genoeg
Nederland moet snel actie ondernemen om te voorkomen dat branden in bossen, op de heide en in de duinen onbeheersbaar worden. Dat stellen experts nu met het hete, droge weer de kans op natuurbranden fors toeneemt. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Voor viervoudige moord tot levenslang veroordeelde Camil A. in gevangenis overleden
In de gevangenis Veenhuizen is zaterdag de tot levenslang veroordeelde Hengeloër Camil A. (61) overleden. A. en zijn twee zonen werden veroordeeld voor de viervoudige moord november 2018 in een growshop in Enschede.