Volledig scherm
Bewakingsbeelden van de overval. © Opsporing verzocht

Negen jaar cel voor gewapende woningoverval waarbij 13-jarige werd vastgebonden

Voor een gewelddadige overval op een woning in het Limburgse Ospel, waar een 13-jarige jongen alleen thuis was, moet de 33-jarige Berry A. uit Sittard negen jaar de cel in. De man was samen met twee andere overvallers verkleed als arrestatieteam van de politie toen hij het huis van het gezin binnenviel.

De jongen van 13, die op dat moment alleen thuis was, moest onder bedreiging van een vuurwapen op de grond gaan liggen en werd geboeid. Toen de gealarmeerde vader van het gezin met een vriend binnenkwam, wachtte hen hetzelfde lot. De daders gingen er vandoor met geld, horloges en sieraden. Alle overvallers droegen donkere kleding, voorzien van de tekst ‘politie’. 

Ze lieten een geladen revolver achter, waarop een DNA-spoor werd gevonden dat naar de verdachte leidde. In zijn woning werden de gestolen horloges, nepvuurwapens en munitie gevonden. Hij heeft zich tijdens het proces grotendeels beroept op zijn zwijgrecht. Mede daardoor zijn de andere overvallers nog niet opgespoord.

Vertrouwen geschaad

De rechtbank rekent het de man aan dat het gezin zich door de overval niet meer veilig voelt thuis. Bovendien hebben de overvallers -door zich voor te doen als arrestatieteam- het publieke vertrouwen in de politie geschaad.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.