Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol © AD/Marco Okhuizen

Negatieve geluiden rond heldendaad Malinese vluchteling ronduit sneu

Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

In Parijs werd een heroïsche daad op film vastgelegd: de Malinese vluchteling Mamoudou Gassama zag een kleuter op de vierde verdieping van een appartement aan de balustrade van een balkon bungelen en klom katachtig het gebouw omhoog, zodat hij de kleine jongen kon behoeden voor een tragisch einde.

De beelden gingen de hele wereld over en bijna iedereen was ontroerd en prees de moedige inspanningen van de jongen die illegaal in Frankrijk verblijft.

Daar bleef het niet bij. De Franse president Emmanuel Macron nodigde de held uit voor een ontmoeting, gaf hem een onderscheiding, schonk hem ook nog eens de Franse nationaliteit en bovendien kreeg de jonge Malinees een baan bij de brandweer. Kortom: een modern sprookje.

Maar in deze tijden van complottheorieën, blinde establishmenthaat en onderlinge onverdraagzaamheid, vaak gedreven door politieke tegenstellingen, moest er natuurlijk op sociale media openlijk worden getwijfeld aan dit hele verhaal.

Door de illegale Malinees op deze manier te belonen, zou er sprake zijn van een precedentwerking, wat in de praktijk inhoudt, als ik het goed heb begrepen, dat bezorgde burgers nu vrezen dat íedere Malinees die een jongetje van de dood redt heel eenvoudig aan de Franse nationaliteit kan komen. Want die kindjes hangen natuurlijk bij bosjes aan balkons.

Ik verzin dit niet: op verschillende fora en facebookpagina’s suggereerden verbitterde mensen dat het hele gebeuren in scène was gezet, onder meer door overheden en andere instanties, die hiermee de weg wilden plaveien voor een nieuwe stroom asielzoekers op ons continent.

Wat moet iemand een triest leven hebben als hij niet oprecht de moed van een andere burger, wat diens verblijfstatus ook is, kan bewonderen en aanmoedigen. Wie zo erg vergiftigd is door blinde haat, verdient het helemaal niet om serieus genomen te worden.

Er is terecht veel aandacht voor de negatieve excessen en gevaren die een ongecontroleerde toestroom van asielzoekers teweeg kan brengen. Maar het negatief politiseren van een heldendaad is ronduit sneu. Laat iedereen een voorbeeld nemen aan Mamoudou Gassama – oorspronkelijke bewoners van een land of nieuwkomers. Medemenselijkheid is geen voer voor debat.    

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.