Volledig scherm
Een strafblad blijkt een minder grote hobbel bij een sollicitatie dan een migratieachtergrond. © Thinkstock

Nederlandse ex-crimineel eerder op sollicitatiegesprek dan migrant zonder strafblad

Een geweldsdelinquent van Nederlandse afkomst maakt meer kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek dan sollicitanten met een migratieachtergrond met een blanco strafblad. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), de Radboud Universiteit (RU) en Universiteit Utrecht (UU).

De onderzoekers verstuurden meer dan 500 gefingeerde sollicitatiebrieven met cv's, in reactie op internetvacatures. In de brieven en cv's werden de etniciteit van de briefschrijver, het al dan niet hebben van een strafblad en het type delict dat was gepleegd (geweldsdelict, vermogensdelict of zedendelict) systematisch gevarieerd. Voor het overige waren de brieven identiek.

28 procent

Volgens de onderzoekers ontving 28 procent van de gewelddelinquenten van Nederlandse afkomst een uitnodiging, vergeleken met 9 procent van de mensen met een migratieachtergrond en geen geweldsdelict op hun naam. 

,,De verschillen zijn zelfs zo groot dat we zien dat een sollicitant met een Nederlandse achtergrond en een veroordeling voor een geweldsdelict significant meer kans heeft op een positieve reactie dan een persoon met een migratieachtergrond en een leeg strafblad'', zegt een van de onderzoekers.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie.

  1. Met coronavirus besmette Duitser was onlangs nog in Limburg, contactonderzoek gestart

    Met coronavi­rus besmette Duitser was onlangs nog in Limburg, contacton­der­zoek gestart

    Gisterenavond meldde het RIVM dat een Duitser met het coronavirus besmet is die een week geleden nog in Limburg was. Mogelijk gaat het om een man in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, uit Selfkant bij de grens met Sittard. Lokale media meldden dat de man in kritieke toestand verkeerde. De GGD is gestart met een contactonderzoek. Hierbij wordt nagegaan met wie de man in Limburg in contact is geweest.