Volledig scherm
© ANP

Na weerdipje volgende week tropisch warm in Nederland

Is de zomer verdreven door het onweer? Absoluut niet. Enthousiaste amateurvoorspellers houden er ernstig rekening mee dat het kwik volgende week stijgt richting de 30 en misschien wel 40 graden. Weerplaza en het KNMI zijn voorzichtiger, maar voorzien ook tropische warmte.

Het zijn temperaturen die herinneringen oproepen aan de snikhete en kurkdroge zomer van 2018. Een enkele amateurvoorspeller denkt zelfs dat het warmterecord uit 1944 aan diggelen gaat. Toen werd het in Warnsveld 38,6 graden.

Het KNMI is een stuk bedaarder en ziet het volgende week dinsdag maximaal 32 graden worden. Weerplaza voorziet voor volgende week temperaturen rond de 29 graden Celsius, met op dinsdag en woensdag 35 graden of warmer.

,,Dát de temperaturen omhoog gaan is zeker, maar hoeveel is nog zeer de vraag’’, zegt weerman Michiel Severin van Weerplaza. Hij moet lachen om de optimistische amateurs die één rekenmodel nemen en daar conclusies uit trekken. Weersvoorspellingen worden gemaakt aan de hand van vijftig verschillende berekeningen en een flink deel daarvan wijst inderdaad op tropische temperaturen.

Berekeningen

,,Maar we hebben het over volgende week, als die warme lucht 300 kilometer opzij schuift hebben we het over heel ander temperaturen. Een van die vijftig berekeningen komt uit op 17 graden Celsius. Heel kleine kans dat die berekening zal kloppen, maar het kan wel.’’

Severin vindt het nog te vroeg om te spreken over een hittegolf (vijf aaneengesloten zomerse dagen van 25 graden waarvan drie tropische dagen van 30+ graden), maar sluit die zeker niet uit. ,,De kans dat we volgende week een paar tropische dagen krijgen lijkt reëel, maar laten we nog even een paar dagen wachten om iets met zekerheid te kunnen zeggen.’’

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.