Na najaarspiek stokt daling coronavirus: aantal infecties bij tieners stijgt
RIVM-CIJFERSHet coronavirus blijft steken op een stabiel hoog niveau. De afgelopen week kwamen er 36.931 nieuwe besmettingen bij, een kleine 800 minder dan de week ervoor. Het reproductiegetal ligt net boven de één, versoepelingen raken verder uit het zicht. ‘We dalen wel, maar niet genoeg’.
Delen per e-mail
Het RIVM publiceerde zojuist het weekrapport. Vorige week werd al afscheid genomen van de snelle daling. De reproductiefactor ligt naar schatting weer net boven de één, dat betekent dat ieder besmet persoon gemiddeld één ander aansteekt. ,,We dalen, maar niet genoeg”, zegt een woordvoerder van het RIVM in een toelichting.
Het virus verspreidt zich wel veel minder snel dan tijdens de najaarspiek eind oktober (met toen 67.000 infecties per week), maar voor extra versoepelingen is een verdere daling nodig, vinden het OMT en het kabinet. Overigens noteerde het RIVM een fors lagere dagkoers, met nu 3979 infecties erbij (was +5200 maandag).
Alleen bij tieners een stijging
In alle leeftijdscategorieën daalt het aantal besmettingen (soms minimaal), behalve bij tieners: daar neemt het aantal infecties toe. Afgelopen week turfde het RIVM 370 infecties per 100.000 inwoners in de leeftijdscategorie 13 tot 17, dat lag de twee weken daarvoor nog op 285.
Eerder wezen experts al op de risico's van corona bij pubers, het OMT suggereert ook een langere kerstvakantie om het aantal besmettingen onder kinderen terug te dringen.
Lichtpuntje: hoewel het aantal afgenomen tests steeg (van 226.000) naar 251.690 bleek 12 procent positief, een lager percentage dan een week eerder (13,8 procent). De GGD’en draaien samen nu ongeveer 35.000 tests per dag, maar volgens een woordvoerder is er ruimte voor 60.0000: ,,Mensen denken dat ze lang moeten wachten en overwegen misschien geen test te vragen, maar we nemen ruim minder tests af dan we aankunnen.”
De situatie in de ziekenhuizen is ondertussen ook iets minder nijpend: afgelopen week telde het RIVM bijna 1500 nieuwe opnames, ongeveer 200 minder dan een week eerder. ,,Maar de druk op de zorg blijft hoog”, zegt het RIVM. Het aantal sterfgevallen lag op 422, vorige week was dat nog 479.
Versoepelingen
Nederland telt nu dagelijks nog zo’n 30 besmettingen per 100.000 inwoners, dat is ver boven de signaalwaarde van 7 per 100.000. Met meer dan 200 infecties per 100.000 inwoners per week zit Nederland nog altijd in de fase ‘ernstig’. Pas als dat weekcijfer onder de 150 zakt, gaan we terug naar een niveautje lager, de fase ‘zorgelijk'. Daarvoor zou het dagelijkse aantal besmettingen lager moeten zijn dan 20 per 100.000 inwoners.
Versoepelingen zijn daarom niet snel te verwachten. Het OMT waarschuwde eerder deze week al dat er richting de feestdagen met deze grote aantallen infecties waarschijnlijk geen lossere regels mogelijk zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBV de Liefde
Arend: ‘Mijn vorige vriendin was nogal preuts en geremd, ik zag haar nooit naakt’
In de rubriek BV de Liefde vertellen lezers openlijk en anoniem over hun relatie. Arend (39) zat niet te wachten op een vrouw met kinderen. Nu vormt hij een gezin met Karen (38), moeder van drie. -
LIVE | Ziekteverzuim in zorgsector flink gestegen, dodental Mexico veel hoger dan gedacht
De door vertragingen geplaagde vaccinmaker AstraZeneca ligt overhoop met de Europese Commissie. Er wordt met man en macht gewerkt om de productieproblemen op te lossen, maar de farmaceut denkt bij de eerste levering slechts 40 procent van de oorspronkelijk beloofde hoeveelheid vaccin te kunnen leveren. Stemmen in Brussel zeggen dat het mogelijk maar om 25 procent gaat. De gemoederen lopen hoog op. Ook vandaag volgen we alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Het nieuws van de afgelopen dagen lees je hier terug. -
Persfotograaf met stenen bekogeld in Haarlem: ‘Dit is niet leuk meer’
Persfotograaf Laurens Bosch is vanavond met stenen bekogeld in Haarlem. Van dichtbij kreeg hij een steen tegen zijn achterhoofd gegooid. -
In kaart: op deze plaatsen ging het de afgelopen dagen helemaal mis
Voor de derde avond op rij was het in veel steden onrustig tijdens de avondklok. In sommige steden ging het zelfs helemaal los en gooiden relschoppers met stenen en zwaar vuurwerk, plunderden ze winkels en stichtten brandjes. De politie verrichtte gisteravond minstens 184 arrestaties. Klik op de iconen in onderstaande kaart voor de bijhorende informatie. -
Voorlopig extra politie in avond en nacht in heel het land: ‘De rust zal wederkeren’
In heel het land zal voorlopig in de avond en nacht extra politie paraat zijn. Her en der zullen mogelijk nog wat rellen uitbreken, maar het ergste is voorbij.
-
update
Britse variant rukt op, RIVM rekent op meer ziekenhuisopnames en doden
De afgelopen week zijn er 35.635 coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er iets minder dan vorige week, toen het RIVM 38.776 positieve tests registreerde. Toch maakt het RIVM zich zorgen. De Britse variant wint namelijk terrein. De variant zou inmiddels al een derde van de nieuwe besmettingen veroorzaken. -
In Groningen wordt ook avondklok overtreden; niet om te rellen, maar om in de sneeuw te spelen
Groningen werd maandagavond laat bedekt onder een witte deken. Op veel plekken viel er twee tot vier centimeter sneeuw. ,,Terwijl de rest van Nederland de avondklok overtreedt om te rellen, overtreedt Groningen de avondklok om te spelen in de sneeuw’', zo twitterde de Groningse website Sikkom. -
PREMIUM
‘Wie zijn deze mensen? Trek ze uit hun bed en zet ze voor maximaal drie dagen vast’
Na drie dagen rellen blijven jongeren elkaar op sociale media ophitsen en nieuwe onlusten plannen. Moet het leger ingrijpen om de rust te herstellen, zoals sommige politici willen? Dat klinkt stoer, maar is onzin, zegt politiedeskundige Jaap Timmer. Rek de inzet van de Mobiele Eenheid maximaal op en pluk opruiers vroegtijdig van straat, is zijn advies.