Volledig scherm
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt verzette zich met het succes tegen de ban op het volkslied © Emiel Muijderman

Na kritiek tóch Wilhelmus bij inhalen bevrijdingsvuur Winterswijk

UpdateTijdens het inhalen van het bevrijdingsvuur in Winterswijk zal het Wilhelmus komende zondag toch klinken. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente. De organisatie heeft de draai laten weten aan de burgemeester van Winterswijk. 

Gisteren vond de organisatie van het Bevrijdingsconcert Winterswijk het spelen van het volkslied ‘niet gepast bij een internationale viering’, waarbij ook Duitsers aanwezig zijn. Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) vond dat onzin en riep burgemeester Bengevoord op het volkslied toch te laten klinken.

In het verleden werd ons volkslied ook altijd gespeeld tijdens het onthalen van de vlam. CDA-Kamerlid Omtzigt was van mening dat deze traditie voortgezet moest worden. Andere Kamerleden vielen Omtzigt vandaag bij. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins ging het hier om ‘misplaatste gêne’ en ook PVV-Kamerlid Martin Bosma snapte het besluit van de organisatie niet. Hij concludeerde dat ‘ons volkslied nu ook al kwetsend is’. 

De zegsman van de gemeente zegt dat de burgemeester rond het middaguur contact heeft gehad met de organisatie en toen te horen heeft gekregen dat het Wilhelmus toch mag klinken. ,,Dan kunnen we het mooi samen zingen”, aldus een opgeluchte Eppo Bruins. Pieter Omtzigt laat weten blij te zijn dat het besluit is heroverwogen.  

Eerdere kritiek

De hardlopers van het Roparunners-team brengen het bevrijdingsvuur dit jaar vanuit Wageningen naar Winterswijk. Ook vanuit hen klonk al eerder kritiek op het aanvankelijke besluit. Woordvoerster Ruth van der Meulen liet weten te betreuren dat het Wilhelmus niet zou worden gespeeld.  ,,Het is traditie en heeft voor veel mensen een emotionele betekenis. Dus waarom niet het Wilhelmus en een Duits of internationaal lied allebei laten spelen? Dit compromis doet toch zeer, het blijft een beetje schuren.”

Voorzitter Danny Oonk van het Bevrijdingsconcert is vooralsnog niet bereikbaar voor een toelichting over de draai.