‘Zicht op Murnau met kerk’ van Wassily Kandinsky.
Volledig scherm
PREMIUM
‘Zicht op Murnau met kerk’ van Wassily Kandinsky.

Museum haalt omstreden Kandinsky van de muur: ‘Doet vermoeden dat er iets te verbergen is’

Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft stilletjes een van de pronkstukken van de muur gehaald. Het schilderij Zicht op Murnau met kerk van de Russische schilder Wassily Kandinsky, waarover al jaren gesteggeld wordt omdat het vermoedelijk gaat om naziroofkunst, is niet meer te bewonderden. De Joodse familie die het doek heeft opgeëist, weet officieel van niks en reageert verbaasd. 

 1. Toen Julia (11) hoorde dat ze corona had, kon ze eindelijk weer haar vader (in isolatie) knuffelen
  PREMIUM

  Toen Julia (11) hoorde dat ze corona had, kon ze eindelijk weer haar vader (in isolatie) knuffelen

  Langer dan 15 minuten in contact geweest met iemand met corona: in quarantaine. Naast een klasgenoot gezeten die positief is getest: in quarantaine. En huisgenoot met Covid-19? Hele gezin... hup, in quarantaine. Harde GGD-cijfers ontbreken maar met gemiddeld 22.417 nieuwe besmettingen per dag, moeten naar schatting honderdduizenden mensen binnen zitten. De mini-lockdowns geven stress. ,,Improviseren en het beste ervan maken.”
 2. Dodenherdenking racistisch? Ophef om concept verkiezingsprogramma BIJ1
  Video

  Dodenher­den­king racistisch? Ophef om concept verkie­zings­pro­gram­ma BIJ1

  Binnen de Joodse gemeenschap wordt vol ongeloof gereageerd op een passage in het concept-verkiezingsprogramma van de politieke partij BIJ1. Daarin staat vermeld dat de Nationale Herdenking op 4 mei op De Dam in Amsterdam ‘in de basis racistisch en onvolledig’ is. Het CIDI en het Centraal Joods Overleg reageren onthutst. De Nationaal Coördinator Antisemitisme vindt dat de Dodenherdenking op geen enkele manier ‘gepolitiseerd’ moet worden.