Volledig scherm
Vader Mostafa haalde de jongste twee kinderen op 21 juni, onder valse voorwendselen van school, haalde vervolgens de andere twee kinderen op en vertrok. Vermoedelijk naar Syrië. © Politie.nl/AD

Moeder naar Syrië ontvoerde kinderen bang vermoord te worden

De moeder van de vier uit Den Haag ontvoerde kinderen heeft contact met de kinderen, maar staat machteloos. Ze weet waar haar kinderen in Syrië zitten, maar kan niets doen. ,,Hij wil graag dat ik langskom, zodat hij mij kan vermoorden’’’, zegt ze tegenover Omroep West.

Rasha Saleh kwam met haar gezin in Nederland terecht en woonde een aantal jaren in Den Haag. Daarna ging het stel uit elkaar. Saleh woonde samen met haar twee jongste kinderen Sharifa Ahmad (3) en Tala Ahmad (2). Hain Ahmad (7) en Berivan Ahmad (5) woonden bij Mostafa in Den Haag. Er was een bezoekregeling voor de kinderen.

Tot een maand geleden. Haar ex-man haalde de kinderen op van school en vertrok. Hij is vermoedelijk via Duitsland naar Syrië gegaan. Saleh heeft wel contact met haar ex en weet waar hij met de kinderen is. ,,Ze zijn nu in ons oude huis in Raqqa. Dat heb ik ook de politie en andere instanties laten weten maar niemand kan iets doen.’’

Aan Omroep West liet Saleh haar telefoon zien met berichten en foto’s van haar man en haar kinderen. In de berichten is te zien dat ze wordt bedreigd. ,,Als ik naar Syrië ga, vermoordt hij me. Ik ga daar niet naartoe. Dat durf ik niet.’

Onderzoek

Inmiddels staat de politie in contact met de vader van de kinderen.. ,,We spreken met hem via de telefoon”, zegt de woordvoerder van de politie. ,,Het is in kader van het onderzoek ook belangrijk dat wij op deze manier met hem in contact blijven. Dit onder meer omdat samenwerking met de autoriteiten in Syrië logischerwijs moeilijker is dan met landen waar we wel vaste lijnen mee hebben.”

Hoe het met het welzijn van de kinderen gesteld is, kan de woordvoerder niet zeggen. Ook niet hoe het proces zal verlopen als de man getraceerd is. ,,Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat er geen directe banden zijn met Syrië.” Over een eventueel uitleveringsproces kan de politie geen uitspraken doen. ,,Dat zal op dat moment moeten blijken.” Wat de woordvoerder wel kan zeggen is dat het om een strafrechtelijke zaak gaat. ,,Er is aangifte gedaan voor onttrekking aan het ouderlijk gezag.”

De politie vraagt mensen die meer over de vermissing weten zich te melden.

  1. Knallende ‘crematie’ van traditie
    PREMIUM

    Knallende ‘crematie’ van traditie

    Het verkeer op de Westduinweg kan aan het begin van de zondagmiddag niet meer voor- of achteruit. Mannen, jongens, en zelfs een kind, springen uit de auto, halen spandoeken te voorschijn. De capuchons van hun zwarte hoodie ver over hun hoofd getrokken. Sommigen van hen zijn nog extra beschermd tegen herkenning door een doek voor hun gezicht. Ze schreeuwen, trekken vast een blikje bier open. Her en der klinken harde vuurwerkknallen. Af en toe leegt iemand zijn blaas in een brandgang.