Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol © Rob Voss

Moderne vrouw in land der letteren heeft oproep tot boycots niet nodig

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Er is wat consternatie in het land der letteren. Gisteren maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekend dat schrijver Murat Isik het Boekenweekessay van volgend jaar mag schrijven. Het thema: ‘De moeder de vrouw’.

In de Volkskrant verschenen meteen twee getergde stukken van vrouwelijke auteurs die hun beklag deden over de keuze van de CPNB, want de mannelijke hegemonie, zowel in het ontvangen van literaire prijzen als bij de toewijzing van dit soort eervolle klussen, werd door de bond in stand gehouden, terwijl iets meer vooruitstrevendheid van een dergelijke club best verwacht mag worden.

In een van de opinieartikelen schrijft de auteur: ‘De wijze commissie meent dat het tijd is de vrouw wederom terug te brengen naar het aanrecht.’ Maar de CPNB zegt juist dat het thema een ode is aan alle moeders, alle vrouwen, in alle gedaantes.

Vervolgens wordt er opgeroepen om de héle boekenweek te boycotten, bij wijze van statement, zodat iedereen kan zien dat schrijvers niet langer met zich laten sollen.  Later werd ook nog geëist dat hij de opdracht zou teruggeven - omdat hij een man is. Brr.

  1. Hof in België buigt zich opnieuw over drugszaak Frank Masmeijer, hij zelf komt later aan bod
    update

    Hof in België buigt zich opnieuw over drugszaak Frank Masmeijer, hij zelf komt later aan bod

    Er volgt vanmiddag weer een nieuw hoofdstuk in de zaak tegen voormalig NCRV-coryfee Frank Masmeijer. Het hof van beroep in Antwerpen buigt zich opnieuw over de drugszaak waarin Masmeijer verdachte is. Vandaag wordt echter alleen de juridische kant van de zaak belicht. Wanneer Masmeijer zelf aan bod komt, wordt aan het eind van de zitting bekend. Dat meldt een Belgische woordvoerder van het hof.