Volledig scherm
Rijkswaterstaat gaat vannacht voor het eerst op uitgebreide schaal strooien © ANP

Mist en lichte vorst zorgen vannacht voor gladheid: strooiwagens massaal weg op

Rijkswaterstaat gaat in de nacht van vandaag op morgen voor het eerst op grote schaal strooien, laat een woordvoerder weten. Lichte vorst in combinatie met mist zorgt mogelijk voor gladde wegen.

De temperatuur daalt de komende nacht tot tegen of net iets onder het vriespunt. ,,Het kan vannacht en morgenvroeg op uitgebreide schaal licht gaan vriezen in ons land’’, zegt Diana Woei van Weerplaza. Op sommige plaatsen vormt zich daarbij dichte mist, aldus de weervrouw.

Na de regen van gisteren en vandaag klaart het vannacht op, maar door het vochtige wegdek en de vorst is er kans op gladheid. ,,Die combinatie is meestal niet erg gunstig voor weggebruikers.’’ Vannacht vinden de eerste grote strooiacties plaats, meldt Rijkswaterstaat. In de ochtendspits kunnen de files langer dan normaal zijn.

Lokaal oppassen geblazen

Ondanks de strooiacties blijft het, vooral op lokale wegen bruggen, oppassen geblazen. Daar wordt doorgaans niet gestrooid. ,,Door de mist en lokale gladheid is het vooral voor fietsers en scooters morgenochtend vervelend. Extra opletten bij het passeren van een brug is raadzaam voor de tweewielers.’’

Morgen blijft het overwegend droog, maar wel kan een groot deel van de dag grijs en nevelig blijven. Met een maximum van een graad of vier en, als de zon zich laat zien, zes. Het is overigens niet de eerste keer dat strooiwagens de weg op gaan: de afgelopen twee weken is al lokaal gestrooid, met name op bruggen.

  1. ‘COA intimideerde Elya om verklaring over afraden aangifte verkrachting aan te passen’
    PREMIUM

    ‘COA intimideer­de Elya om verklaring over afraden aangifte verkrach­ting aan te passen’

    Medewerkers van opvangorgaan voor asielzoekers COA in Dronten hebben de homoseksuele vluchteling Elya afgelopen week geïntimideerd en onder druk gezet om zijn verklaring over de handelwijze van COA-medewerkers aan te passen, stelt hulporganisatie LGBT Asylum Support. Die hebben Elya, zo stelt hij, afgeraden aangifte te doen van verkrachting door twee mannen op het asielzoekerscentrum in Dronten in mei. Het COA ontkent dat er sprake is geweest van intimidatie van Elya.