Minister: Coronaleerling door laten stromen zonder diploma is niet nodig
videoEr zijn al genoeg maatregelen genomen om examenleerlingen in coronatijd te ondersteunen zodat ze niet door het ijs zakken, zegt minister Wiersma (Basis- en voortgezet onderwijs).
De minister reageert op een voorstel van de VO-raad, vanmorgen op deze website. De koepel van middelbare scholen wil bespreekbaar maken dat examenleerlingen die door corona niet ver genoeg zijn met alle vakken om hun diploma te halen, toch al voorwaardelijk naar de universiteit of het hbo kunnen.
Wiersma: ,,Ik snap de zorgen voor deze leerlingen heel goed. Want ga er maar aan staan om voor al je vakken voldoendes te halen als je vanwege corona veel alleen achter je computer moest zitten, er veel lessen uitvielen of je minder goed in je vel zit. Daarom heb ik voor deze leerlingen al extra maatregelen genomen.”
Maatwerk mogelijk
Zo telt dit schooljaar wederom één vak niet mee voor het diploma, zijn er twee herkansingen mogelijk en is er een extra tijdvak zodat kandidaten hun examens meer kunnen spreiden. Bovendien is er al maatwerk mogelijk voor studenten in het mbo, aldus de bewindsman.
,,Ook hebben we veel geld uitgetrokken voor het Nationaal Programma Onderwijs (noodhulp bij het wegwerken van corona-achterstanden, red.), zodat scholen leerlingen zo goed mogelijk kunnen helpen.”
Meer maatregelen lijken volgens minister Wiersma dus niet nodig. ,,Die zouden ook weer voor extra stress bij jongeren kunnen zorgen. Maar als er gedragen ideeën zijn om voor specifieke leerlingen meer maatwerk mogelijk te maken, dan wil ik dat gesprek altijd voeren.”
Niet de oplossing
Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland vindt het geen goed plan om examenleerlingen die door corona nog geen diploma hebben, voorwaardelijk te laten beginnen met hun vervolgopleiding. ,,We snappen de zorgen van de VO-raad over achterstanden bij leerlingen in het voortgezet onderwijs, maar een voorwaardelijke toelating tot de universiteit lijkt ons niet de oplossing’’, aldus een woordvoerder. ,,Een voorwaardelijke toelating leidt ertoe dat de achterstand zich verder opstapelt en deze studenten het nog zwaarder krijgen.”
Ook de Vereniging Hogescholen vindt een voorwaardelijke toelating geen goede zaak. Volgens de hogescholen is het juist belangrijk dat scholieren hun schooltijd goed afronden en vervolgens met een schone lei beginnen aan hun beroepsopleiding op de hogeschool.
LAKS-voorzitter Iben Maas herkent het beeld dat Hagoort, voorzitter van de VO-raad, schetst. ,,Leerlingen hebben moeite met het terugvinden van motivatie voor school en moeten vaak weer wennen aan het ‘normale’ schoolleven. Juist daarom is het zo goed om te merken dat ook hij erkent dat leerlingen tijd nodig hebben; dat die tijd ook gegeven moet worden. Hetzelfde geld voor het inhalen van die sociaal-emotionele vertragingen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Tropisch weer met ‘plaknachten’ op komst, festivals nemen maatregelen
-
PREMIUM
Artsen zeiden dat Ben niet ouder zou worden dan 10, nu is hij 22 en heeft een grote wens
Zo normaal mogelijk leven, dat is de wens Benjamin Rijnbeek (22). Op jezelf wonen hoort daar ook bij, maar door zijn lichamelijke beperking is er nergens plek voor hem. De Bodegraver zoekt daarom nu anderen in een vergelijkbare situatie om samen een nieuwe woonvorm te starten.Bodegraven -
PREMIUM
Na 16 jaar wist Suzanne pas welke ziekte ze heeft: ‘Verzon dat ik allergisch was voor muggenbulten’
Ze was 14 toen ze kwamen: de donkerpaarse bulten op het voorhoofd van Suzanne Peters (38). De lekkende ontstekingen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor littekens. Toch beleeft ze nu pas haar coming out -zoals ze het zelf noemt- als HS-patiënt. Want iemand met deze chronische huidziekte, verstopt zich doorgaans liever. Suzanne doet dat niet langer: ,,Zodat mensen niet -net als ik- 16 jaar hoeven te wachten op een diagnose.’’Amersfoort, Zutphen -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
Brunssum tattoohoofdstad van Nederland
Brunssum -
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMInterview/video
VO-raad: ‘We mogen geen enkele leerling een mislukte schoolcarrière door corona aandoen’
Examenleerlingen die door corona niet ver genoeg zijn met alle vakken om hun diploma te halen, moeten toch al voorwaardelijk naar de universiteit of het hbo kunnen. Dat wil Henk Hagoort, de kersverse voorzitter van de VO-raad (de koepel van middelbare scholen).