Een derde van de mannen met een relatie kijkt wel eens op datingsites
Volledig scherm
Een derde van de mannen met een relatie kijkt wel eens op datingsites © Thinkstock

Miljoenen voor gedupeerden van erotische nepdatingsites

Mensen die met nepprofielen zijn misleid op datingsites krijgen hun geld terug. Dit heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) afgesproken met het bedrijf achter deze websites, The Right Link. Die onderneming gaat ruim 9 miljoen euro uitkeren aan in totaal zo’n 37.000 gedupeerden.

The Right Link heeft zeventien datingsites, het gaat om sites als bedmaatjes.nl, flirten.nl, matchprofielen.nl, lekkerenrijp.nl en sexdating.nl. De consumenten betaalden veel geld om in contact te komen met de persoon van het profiel, maar dit was helemaal niet mogelijk omdat de websites met nepprofielen werkten. Consumenten werden hierover onvoldoende geïnformeerd, zegt de waakhond. Zij wisten niet dat zij tegen betaling chatten met zogeheten chatoperators.

Duizenden euro’s

Het gaat om klanten die in de periode van 1 juli 2016 tot 17 april 2018 ten onrechte in de veronderstelling waren dat ze met een echt persoon aan het chatten waren. Ze wisten niet dat operators aan de andere kant van de lijn de (soms erotische) gesprekken voerden. De klanten bleven aan het chatten in de hoop dat het tot een echte date kwam en spendeerden zo tot wel duizenden euro’s. 

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: ,,Gebruikers werden op deze websites met nepprofielen verleid tot lange gesprekken. Niet met de persoon van hun keuze maar met een chatoperator. Het kwam nooit tot een ontmoeting. Omdat de gebruikers zijn misleid is het terecht dat zij hun geld terugkrijgen. De websites gaan hun gebruikers voortaan duidelijk informeren over het aanbod. Dat is belangrijk voor het vertrouwen van consumenten in de online wereld.”

Invallen

De toezichthouder startte het onderzoek naar datingwebsites met nepprofielen onder meer na mediaberichten en meldingen bij ConsuWijzer. In het kader van dit onderzoek heeft de ACM ook invallen gedaan bij de bedrijven achter deze websites. Het bedrijf achter de nepdatingsites deed uiteindelijk de toezegging om met compensatie te komen. Volgens de ACM is dit ‘het beste resultaat voor consumenten’.  Voor de toekomst zijn er afspraken gemaakt met het bedrijf om de misleiding te stoppen, niet alleen in Nederland maar ook in andere Europese landen waar dit bedrijf actief is met soortgelijke websites. 

  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld
    Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. Op foto’s is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. Niet alleen op het centrale plein, ook in de straten eromheen staan en lopen demonstranten. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is.