De rechtbank in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol, waar het internationale MH17-proces plaatsvindt.
Volledig scherm
De rechtbank in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol, waar het internationale MH17-proces plaatsvindt. © Hollandse Hoogte / ANP

MH17-proces: wat was de rol van de vier verdachten?

Hebben de vier verdachten in het MH17-proces een rol gespeeld bij het transport van een Buk-raket in Oost-Oekraïne? En zo ja, wat was daardoor hun aandeel in het neerschieten van het vliegtuig? Over die vragen buigt de rechtbank zich vandaag en morgen tijdens de inhoudelijke behandeling van het megaproces.

 1. MH17-proces: Amerikanen geven satellietbeelden van Buk-raket definitief niet prijs
  Play
  Video

  MH17-pro­ces: Amerikanen geven satelliet­beel­den van Buk-raket definitief niet prijs

  Ondanks herhaalde verzoeken van het Openbaar Ministerie en de rechtbank geven de Verenigde Staten definitief niet meer informatie over satellietbeelden waarop de lancering te zien zou zijn van de Buk-raket die vlucht MH17 heeft neergehaald. Dat zou niet kunnen om ‘de bronnen van inlichtingen te beschermen’, bleek vanochtend tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van het MH17-proces.
 2. LIVE | Lichte toename coronabesmettingen in NL; meer dan helft infecties Lissabon door Delta-variant
  coronavirus

  LIVE | Lichte toename coronabe­smet­tin­gen in NL; meer dan helft infecties Lissabon door Del­ta-variant

  Het aantal nieuwe coronabesmettingen is afgelopen etmaal licht gestegen. Er zijn 735 nieuwe besmettingen vastgesteld, 33 meer dan gisteren. En in de regio Lissabon komt inmiddels meer dan de helft van de nieuwe corona-infecties voor rekening van de extra besmettelijke Delta-variant. De regering heeft daarom vrijdag een in- en uitreisverbod afgekondigd voor de stad, dat geldt gedurende de weekenden. Het laatste nieuws over het coronavirus lees je in ons liveblog.