Volledig scherm
© ANP

Mei te koud? Pak de barbecue maar, want dit weekend wordt het zomers

Na een mooie start in april, wil het deze maand nog niet echt vlotten met het lenteweer. Mei is tot nu toe behoorlijk fris. Met een magere 9 graden was het de eerste twee weken ruim 3 graden te koud. Maar niet getreurd. Dit weekend wordt het met 20 tot 23 graden een stuk beter. Dat betekent dat zaterdag en zondag in ieder geval de vlam in de barbecue kan.

Normaal gesproken zou het deze tijd van het jaar maximaal een graadje of 18 moeten zijn, maar die waarde haalde het kwik de afgelopen weken niet. De kans dat mei de boeken ingaat als ‘te koud’ ligt volgens de klimaatvorsers van Weerplaza op de loer. Daarmee breekt de meimaand een recordreeks van dertien maanden. 

Een plek in de top 10 van ‘koudste-eerste-helften-van-mei‘ haalden we met een gemiddelde van 9,3 graden niet, maar het scheelt niet veel. Mei belandt op een 11de plek met slechts enkele honderdsten van een graad verschil. De maand is echter nog niet voorbij. Maar met deze achterstand wordt het lastig om op ‘normaal’ uit te komen. 

Weldadige warmte

Komend weekend kunnen we echter genieten van temperaturen die er mogen zijn. Landinwaarts kan het 20 tot 23 graden worden. En als de zon zijn gezicht laat zien, wordt het nog een graadje warmer. Wel bestaat de kans dat we na de weldadige warmte worden getrakteerd op een regen- of onweersbui.

Na het voorjaarsweekend neemt de wind uit zee iets toe en wordt het weer wat koeler, is de verwachting. Grote kans dat die wind later in de week draait, waardoor we er weer wat warmer bij komen te zitten. De komende twee weken laten een grillig verloop zien, met waarden tussen de 12 en 25 graden. Onzekere meidagen dus.

Benieuwd hoe je de beste hamburgers op de BBQ kan maken? Chef Jord Althuizen legt het uit: