Het ingestorte deel van het dak van het AFAS stadion.
Volledig scherm
Het ingestorte deel van het dak van het AFAS stadion. © ANP

Meerdere onderzoeken naar ingestorte dak AZ-stadion

UpdateDe Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt een verkennend onderzoek in naar het deels instorten van het dak van het AFAS stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar. Het dak boven de Molenaarstribune kwam zaterdag naar beneden tijdens een storm. Niemand raakte gewond. De raad besluit op basis van de uitkomsten van de verkenning of het tot een volledig onderzoek zal overgaan, aldus een woordvoerder zondag. Inmiddels heeft AZ bekendgemaakt dat ook een ingenieursbureau een eigen onafhankelijk onderzoek gaat doen.

Het verkennend onderzoek van de OVV, waarin informatie wordt verzameld en met betrokken partijen wordt gesproken, neemt naar verwachting een tot twee weken in beslag. Een volledig onderzoek van de OVV duurt gemiddeld een jaar.

Het terrein van het AFAS Stadion van AZ is voorlopig niet toegankelijk. De club was op het moment dat het dak instortte niet aan het trainen in het stadion. Vanwege de harde wind werd elders binnen getraind.

Eigen onafhankelijk onderzoek

AZ gaat ook een eigen onafhankelijk onderzoek laten doen door ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV naar het instorten van een deel van het dak. Vandaag hebben de betrokken partijen een plan van aanpak voor het onderzoek besproken, meldt de club op zijn website. Deskundigen van Royal HaskoningDHV en de gemeente Alkmaar hebben de situatie ter plaatse geïnspecteerd. Alle mogelijke oorzaken van het instorten worden onderzocht, aldus AZ. De club stelt inhoudelijk commentaar uit tot na afronding van het onderzoek.

AZ is nog op zoek naar een locatie waar donderdag de thuiswedstrijd tegen Marioepol in de derde voorronde van de Europa League kan worden afgewerkt. Ook voor het thuisduel van komende zondag met FC Groningen en waarschijnlijk ook de volgende thuiswedstrijden moet nog een oplossing worden gevonden. Jong AZ zou maandag het thuisduel met Telstar ook in het stadion in Alkmaar spelen. Die wedstrijd is inmiddels verplaatst naar het trainingscomplex van de club in Wijdewormer, waar Jong AZ de meeste thuisduels afwerkt.

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.