Meer doden en ongevallen op het spoor afgelopen jaar: 11 doden, 22 zware ongevallen
Vorig jaar vonden er 22 zware ongevallen op en rond het spoor plaats, waarbij 11 doden vielen. Dat zijn er meer dan in 2020, blijkt uit nieuwe cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
Hoewel het Nederlandse spoor één van de veiligste van Europa is, blijven er jaarlijks behoorlijk wat doden en gewonden vallen. Vorig jaar kwamen 11 mensen om het leven, 3 meer dan in 2020. Ook raakten 5 mensen zwaargewond. De meeste zware ongevallen, 13 van de 22, vonden plaats op een overweg. Hierbij vielen 9 doden.
Ondanks de toename zegt de de Inspectie Leefomgeving en Transport tevreden te zijn over de stappen die railbeheerder ProRail onderneemt om het spoor veiliger te maken. Zo werden er 65 gevaarlijke, niet-bewaakte overwegen opgeheven.
Vijf gevaarlijke overwegen werden omgebouwd naar beveiligde varianten met lichtsignalen en/of spoorbomen. ,,De ILT ziet in 2021 dat ProRail stappen zet om de spoorwegveiligheid te verbeteren. Bijvoorbeeld door de introductie van concrete onderhoudsnormen.”
Negeren rood sein
Hoewel het aantal doden op het spoor ten opzichte van begin deze eeuw flink is gedaald, blijft er een lange weg te gaan. Eind vorig jaar waren 608 van de bijna 2300 overwegen onbewaakt. Bedoeling is om die op termijn allemaal op te heffen. Het liefst zou ProRail van alle overwegen af willen, maar dat lijkt onhaalbaar en zou miljarden euro's kosten.
Het ILT bracht eveneens in kaart hoe veilig machinisten van NS en andere vervoerders rijden. 105 keer negeerde een machinist in 2021 een rood sein. Hoewel 10 keer meer dan vorig jaar, blijft dat binnen het langjarig gemiddelde. In een vijfde van de 105 gevallen wordt daadwerkelijk het gevaarpunt gepasseerd, waarvoor het sein op rood stond: een overweg of een wissel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Reiziger kan steeds vaker fluiten naar vervangend busvervoer, NS zoekt bussen tot in Polen
Treinreizigers krijgen bij spoorwerkzaamheden of calamiteiten steeds minder vaak vervangend busvervoer aangeboden door de NS. Oorzaak is een groot tekort aan chauffeurs en touringcars. Dat zeggen de NS en busvervoerders die noodbussen regelen. Bussen worden inmiddels zelfs uit Oost-Europa gehaald. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMcolumn
Lezen dit, anders wordt het nóóit wat met jou!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
met video
Neerslagbom zal in de toekomst vaker vallen, eenvoudige maatregelen zijn er niet
Een neerslagbom zoals die het Limburgse heuvelland in de zomer van 2021 trof, zal in de toekomst vaker vallen. Eenvoudige maatregelen om te voorkomen dat dergelijke regenval in die provincie vergelijkbare problemen oplevert als toen, zijn er bovendien niet. Die conclusies kunnen worden getrokken uit een nieuw onderzoeksrapport. De boodschap: leer leven met overstromingen.
-
Aangehouden activist Lucas overweegt toch naar demonstratie A12 te gaan ondanks verbod
Klimaatactivist Lucas Winnips overweegt toch om zaterdag naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion te gaan, zo meldt hij vrijdagavond aan tafel bij talkshow Op1. Hij probeerde eerder op de dag tevergeefs een zogeheten gedragsaanwijzing, die beschrijft dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, van tafel te krijgen. -
-
-
Grote pensioenfondsen lijden miljardenverliezen, maar de pensioenen gaan omhoog
De vier grote pensioenfondsen verloren afgelopen jaar bijna 200 miljard euro aan vermogen. Desondanks kunnen ze de pensioenen voor het eerst in jaren verhogen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.