Max (12) werd getroffen door de bliksem: ‘Ga nooit douchen tijdens onweer’

Een enorme schok, gevolgd door een intense pijn van zijn kruin tot aan zijn tenen. Als de 12-jarige Max Cornelissen uit Gouda afgelopen maandag tijdens onweer onder de douche staat, wordt hij getroffen door de bliksem. Max: ,,Ik hoorde een harde knal en op dat moment sprong ik op van de pijn. Ik sta onder stroom, dat wist ik gelijk.” 

Vlak voordat Max de douche instapt, lijkt er nog niets aan de hand op de camping in Olst, aan het eind van een lang Pinksterweekend. Vader Arjan Cornelissen (49) is alvast vertrokken naar Gouda. Hij moet de volgende dag vroeg werken. Moeder Marlous (39) vouwt rond half negen ’s avonds de was op in de slaapkamer van hun stacaravan. Max, vies geworden nadat hij plantjes in de tuin heeft gezet, springt nog even onder de douche. Het dondert buiten een beetje, meer niet. 

Dan komt de klap. Marlous hoort geschreeuw en ziet haar enige zoon over de tegels in de tuin kruipen. ,,Stroom, ik moet iets aanraken, gilde hij”, vertelt ze geëmotioneerd. ,,De angst in zijn ogen, ‘Mam help me', dat vergeet ik nooit meer.” Marlous begint te gillen, buren bellen 112 terwijl Max gaat zitten op een stoel. Marlous: ,,Ik durfde hem eerst niet eens vast te pakken.”

Quote

Ik had veel hoofdpijn en het was alsof op al mijn spieren spanning stond

Max Cornelissen (12)

Niet veel later rijden twee ambulances en vijf politiewagens de camping op. Max: ,,Ik kreeg een band met bloeddrukmeter om mijn arm, omdat ik veel druk op mijn borst had. Ze maakten een hartfilmpje en er werd gekeken of ik ergens verbrand was. Dat was niet zo.”

Eenmaal in het ziekenhuis maken artsen longfoto’s, nemen bloed af en kijken hoe het met het hart van Max gaat. ,,Ik had veel hoofdpijn en het was alsof op al mijn spieren spanning stond. Vooral mijn bovenbenen, borst en schouders deden heel erg zeer.”

Arjan, die op de A28 bij Amersfoort rijdt als Marlous belt dat hun zoon is getroffen door de bliksem, maakt zo snel mogelijk rechtsomkeert. Als hij terugrijdt naar de camping, komt hij ambulance met daarin zijn gezin tegen. Snel grist hij in de caravan wat spullen bij elkaar. Zijn zoon ziet hij weer in het Deventer Ziekenhuis.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Max in de douche waar het maandag misging. © Vincent Jannink

,,Hij is erg sportief en dat heeft hem gered, vertelde een arts mij”, zegt Arjan over zijn zoon die zwemt in het selectieteam van de Goudse Reddingsbrigade. ,,Toch zit er ook een keerzijde aan dat sportieve lijf: door de ontlading van de bliksem komt een bepaalde stof vrij. Dat is te vergelijken met gif en breekt spieren af. Max heeft veel spieren, dus ook veel pijn op dit moment. Hij moet veel drinken om het gif af te breken.”

Na een nacht in het ziekenhuis, blijkt Max snel te herstellen. Hij mag eerder naar huis dan verwacht. ,,Op de camping terugkomen was fijn. De mensen hebben ons allemaal zo goed geholpen. En onze buurman Arno maakte grapjes met een treklampje. Dat hield hij eerst zelf vast en toen moest ik het pakken. Hij trok stiekem aan het touwtje en het lampje ging aan: zie je wel, jij staat nog steeds onder stroom, zei hij.”

Onafscheidelijk

Het hechte gezin is na de blikseminslag nog onafscheidelijker dan anders. Ze slapen met zijn drieën in het 1.40 brede bed in de caravan. ,,Het had allemaal heel anders af kunnen lopen. Ik pieker maar en ben dood- en doodmoe”, zegt Marlous als het haar even te veel wordt. ,,Waarom moest ik nog een dag langer op de camping blijven met Max? Waarom zet ik mijn kind onder de douche terwijl het onweert? Mijn kind is mijn alles.”

Arjan vult haar aan: ,,Omdat je het niet wist. Net als alle andere mensen die ik de afgelopen dag heb gesproken. Wij hopen zo dat anderen leren van dit verhaal. Laat het een waarschuwing zijn: dit is serieus. Ik word boos als mensen er grappen over maken. Ja, de kans dat je wordt getroffen door de bliksem lijkt kleiner dan het winnen van de Staatsloterij. Maar alsjeblieft, ga niet onder de douche als het onweert. Laat de afwas staan en was je handen niet. Water geleidt stroom.”

Met Max gaat het ondanks de schrik en de spierpijn nu weer goed. ,,Het ergste vind ik dat mijn moeder zich schuldig voelt vanwege het douchen”, besluit Max. ,,Dat hoeft niet, ze wist het niet. Met mij komt het helemaal goed.”

Volledig scherm
Max Cornelissen tussen zijn ouders op de camping in Olst. © Vincent Jannink

Jaarlijks ‘handvol’ ongelukken door bliksem

Ieder jaar treft de bliksem in Nederland een handjevol mensen. Dan is het vaak wel ernstig: jaarlijks overlijden één of twee mensen in ons land. De incidenten gebeuren meestal in de buitenlucht, zegt Michaël Bertels, projectleider veilig optreden bij elektra van Brandweer Nederland. Zijn belangrijkste advies is dan ook: ,,Ga dus niet in een open veld rondlopen of in een plas zwemmen. Je bent een potentieel doelwit als je dat wel doet. Schuilen in een tent of onder een alleenstaande boom wordt ook afgeraden.”

Maar is ook douchen tijdens onweer gevaarlijk? Dat valt wel mee, zegt Bertels. Max moet extreem veel pech hebben gehad. ,,Het klopt dat de stroom van bliksem op zoek gaat naar zaken die het best geleiden, zoals kraanwater, maar het gaat te ver om te stellen dat je bij iedere bliksemschicht alle elektrische apparaten moet ontkoppelen en contact met water moet vermijden. De kans dat je binnenshuis of in een metalen stacaravan wordt getroffen door de bliksem is echt zo klein dat al die voorzorgsmaatregelen uiteindelijk niet opwegen tegen het risico.”

Volgens Bertels ontstaat bij het inslaan van de bliksem een magnetisch veld dat een enorme inductie opwekt. ,,Als je in de buurt staat zul je een flinke oplaaier krijgen. Maar nogmaals: de kans dat dit je overkomt is echt heel klein. Zeker binnenshuis. Het is inderdaad het veiligst als je alle elektrische apparaten ontkoppelt en contact met stromend water vermijd, maar ik zou het persoonlijk niet laten hoor.”

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.