Marechaussee deelt sinds maandag drie boetes uit bij controle coronabewijs: ‘Eigenlijk erg weinig’
De Koninklijke Marechaussee heeft sinds maandag drie boetes gegeven aan mensen die geen geldig coronabewijs bij zich hebben. Hoewel mensen al vanaf zondag gecontroleerd konden worden op zo’n bewijs, werd dit maandag voor het eerst gedaan. Sindsdien is alleen bij de Belgische grens op de bewijzen gecontroleerd. In totaal zijn er 255 mensen steekproefsgewijs aangehouden, zegt een woordvoerder.
,,Het is eigenlijk heel erg weinig”, zegt de woordvoerder over de drie boetes. ,,De rest heeft alles gewoon op orde.” Of er sinds maandag elke dag bij de Belgische grens is gecontroleerd, kan de woordvoerder niet zeggen. Wel meldt hij dat op verschillende grensovergangen is gecontroleerd. De drie beboete reizigers waren allemaal niet Nederlands.
Reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, moeten per 8 augustus een coronabewijs kunnen laten zien. Dit is een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatief testbewijs. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.
De marechaussee zei maandag dat in landen als België en Frankrijk strenge regels gelden, waardoor de meeste mensen goed voorbereid zijn. Die dag werden er helemaal geen boetes uitgedeeld.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zelf je bakje meenemen naar de snackbar? Kwestie van wennen: ‘Je betaalt ook voor de verpakking van je tv’
-
PREMIUM
Als Romana naar Schiphol gaat is het altijd mis: ‘Zo gejankt, werd daar vastgezet tussen de prostituees’
De 23-jarige Romana wordt altijd aan de kant van de weg gezet als ze in de buurt van Schiphol is. En sommige landen mag ze nooit meer bezoeken. De politie zette haar naam ten onrechte op een internationale terreurlijst. Een fout met grote gevolgen.Den Haag -
PREMIUM
Toeristen lachen om blowverbod in Amsterdam: ‘Wij hebben die regel al gebroken’
Blowen in de Amsterdamse binnenstad is vanaf donderdag taboe. Wie het toch doet, riskeert 100 euro boete. Maar in straten waar het verbod geldt, wordt vooral hard gelachen om de nieuwe maatregel. ,,Wie gaat dat handhaven dan?’’, klinkt het cynisch. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Ranzige vondst bij hagelnieuw pad in Gelderland: ‘Ik schaam mij er bijna voor mens te zijn’
Arnhem, Elst -
-
-
agent gebeten
Bijna 1600 demonstranten opgepakt na A12-blokkade in Den Haag, 40 activisten mogelijk later vervolgd
Extinction Rebellion (XR) blokkeerde zaterdag sinds 12.00 uur voor de zevende keer de A12 bij Den Haag. De demonstratie, die ruim vijf uur duurde, gold als protest tegen subsidies van de overheid aan de fossiele industrie. De politie heeft in totaal 1579 demonstranten opgepakt, 40 van hen worden strafrechtelijk vervolgd. Lees alle ontwikkelingen van vandaag terug in ons liveblog hieronder.Den Haag -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.