Volledig scherm
Ton van der Zanden uit Eindhoven zorgde ervoor dat het stinkdier overleed in de emmer. © Politie

Man krijgt taakstraf voor gruwelijk doden van stinkdier in achtertuin

Een man uit Eindhoven heeft in hoger beroep een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk, gekregen voor het mishandelen en doden van een stinkdier in zijn achtertuin in juli 2017. Volgens Ton van der Zanden vormde het dier een bedreiging voor de vogels en knaagdieren die hij in zijn tuin had. Hij schopte het stinkdier en verdronk het daarna in een emmer.

Op 2 juli 2017 was er sprake van zeer ernstige stankoverlast bij een woning in Eindhoven. Daar bleek het om een dood stinkdier te gaan. De stank was zo erg dat de politie assistentie inriep van de brandweer voor een meting. Daaruit bleek dat de lucht dusdanig chemisch verontreinigd was dat er direct iets aan gedaan moest worden. De brandweer kwam later terug in speciale pakken om de tuin te besproeien met chloor, omdat de lucht anders nog dagen kon blijven hangen. Dat zou voor nog meer overlast voor de buurt zorgen.

Volgens Van der Zanden werd hij aangevallen door het dier. Hij pakte een schop en ging achter het dier aan, omdat hij zich zorgen maakte over de vogels en knaagdieren die hij in zijn tuin hield. Uiteindelijk sloeg hij het beest met een schop om het daarna met zijn kop naar beneden in een emmer te houden. Dat overleefde het stinkdier niet. Van der Zanden verklaarde voor het gerechtshof in juli tijdens de behandeling van de zaak dat hij het probleem op een maatschappelijk aanvaardbare manier op had gelost. Want als hij het wegjoeg, verplaatste het probleem zich naar de buren.

Geen acuut gevaar

Het gerechtshof blijkt het niet eens te zijn met Van der Zanden. Er bleek geen acuut gevaar te zijn voor de dieren in de tuin van Van der Zanden en het was dan ook onnodig om het dier te doden. Hij had het dier ook op een andere manier uit zijn tuin kunnen verwijderen. Een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk, is passend volgens het hof. Die straf kreeg hij in april 2018 ook al opgelegd.

 1. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.