Volledig scherm
In januari 2019 was de laatste maansverduistering te zien in ons land. © ANP

Maansverduistering is vanavond goed te zien

VLISSINGEN - De dag begint vandaag grotendeels bewolkt, met kans op een lokaal miezerbuitje. Maar in de middag breekt de zon vaker door in Zeeland en in de avond lijkt het prima weer om van de gedeeltelijke maansverduistering te genieten.

Tussen 22.00 uur en 2.00 uur komt de maan gedeeltelijk in de schaduw van de aarde terecht. In het noorden en oosten zijn er dan nog wolkenvelden, maar in Zeeland zal het fenomeen naar verwachting goed te zien zijn. De maximale verduistering is rond 23.30 uur. De temperatuur zal dan rond de 18 graden liggen; aangenaam, maar vanwege een zwakke wind is een zomerjasje toch aan te raden. Doordat de maan laag aan de horizon staat lijkt ze extra groot. 

Man on the moon

Leuk weetje: de gedeeltelijke maansverduistering komt op de dag dat precies 50 jaar geleden Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins begonnen aan hun historische vlucht naar de maan. Ze werden op 16 juli 1969 gelanceerd. Een paar dagen later zouden Armstrong en Aldrin als eerste mensen voet op de maan zetten.

Tijdens de maansverduistering zal een hap uit de maan te zien zijn, maar van een ‘bloedmaan’ is geen sprake. Een rode gloed treedt alleen op tijdens een volledoge verduistering. De volgende gedeeltelijke maansverduistering vindt plaats op vrijdagochtend 19 november 2021. De eerstvolgende kans om in Nederland een bloedmaan te zien dient zich pas aan op 7 september 2025.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement